ZZP’er en arbeidsongeschiktheid

0
2142
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Voor ZZP’ers bestaat geen ziektewet, en bent u bij arbeidsongeschiktheid afhankelijk van reserves, of een partner met een inkomen. Als u voor een kortere periode ziek bent zal dat meestal geen grote gevolgen hebben, maar bij langdurige arbeidsongeschiktheid kan dit verstrekkende gevolgen hebben.

ZZP’er en arbeidsongeschiktheid
De grote verscheidenheid aan werkzaamheden, inkomen en wensen van zelfstandigen vraagt om keuzevrijheid en ruime keuzemogelijkheden als het gaat om het verzekeren van het arbeidsongeschiktheidsrisico. Zes zelfstandigenorganisaties komen in een gezamenlijk onderzoek onder hun leden terecht tot de conclusie dat de zzp’er behoefte heeft aan keuzevrijheid, en dat er weinig draagvlak is voor een ‘one size fits all’ oplossing als een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Verzekeraars bieden een breed scala aan verzekeringsoplossingen voor zelfstandigen. Zo kent de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verschillende productvariabelen waarmee zelfstandigen de voorwaarden, en daarmee ook de prijs van de individuele verzekering kunnen wijzigen. De meeste verzekeraars bieden (aangepaste) verzekeringen met een beperktere dekking. Dit soort verzekeringen is goedkoper dan een reguliere AOV. Soms kan de dekking op een later moment ook worden uitgebreid. Ook zijn er verzekeringen beschikbaar die alleen ongevallen dekken.