‘Mensen met ongezonde leefstijl hogere zorgpremie’

0
1086
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Ruim vier op de tien Nederlanders vindt dat mensen met een ongezonde levensstijl een hogere zorgpremie moet betalen. Ze vinden dat vooral rokers en stevige drinkers meer mogen betalen. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek.

Meer zorgpremie

Van de Nederlanders vindt 41 procent dat zware drinkers meer zorgpremie moeten betalen. Twee op de tien Nederlanders is voorstander van een duurdere basisverzekering voor mensen die onvoldoende bewegen.

Vooral mannen

Zelf vinden rokers en zware drinkers relatief vaak dat de premie ongewijzigd moet blijven. Wat ook opvallend is, is dat vooral mannen vinden dat de premie voor mensen me een gezonde levensstijl omlaag moet, en voor mensen met een ongezonde levensstijl omhoog.

Gewoontes

Of de premies omhoog gaan of niet, het is altijd verstandig om een gezondere levensstijl te volgen. Gewoontes zijn niet per definitie slecht, het is heel efficiënt als je onbewust dingen doet, want je hebt daardoor meer ruimte om na te denken over echt belangrijke beslissingen. Maar waarom is het toch zo moeilijk om ongezonde gewoontes links te laten liggen?

Volgens gedragswetenschapper Marieke Adriaanse is het verstandig om een alternatief te vinden voor je slechte gewoonte. Helemaal stoppen is namelijk veel moeilijker. ”Koop je altijd sigaretten als je klaar bent met je werk? Neem een andere route naar huis, zodat je niet langs de sigarettenwinkel fietst. Of zet de pot met koekjes uit het zicht als je daar automatisch naar graait.”

Of de premies daadwerkelijk omhoog zullen gaan, moet nog maar blijken. Het is in ieder geval altijd een slimme zet om jezelf een gezonde levensstijl aan te meten.