WhatsApp-buurtwacht zorgt voor 50% minder inbraken

0
2659
⏰ Leestijd: 2 minuten

Grote kans dat u één van de 9,5 miljoen Nederlanders bent die regelmatig een WhatsApp bericht stuurt. Het is leuk maar vooral ook erg handig. Dat zagen Ben Vollaard, universitair docent aan Tilburg University en Martijn Akkermans, masterstudent aan Tilburg University ook in. Zij onderzochten het effect van de WhatsApp-buurtwacht in 35 buurten in Tilburg waar in totaal 6.000 mensen aangesloten zijn bij een WhatsApp-buurtwacht. En wat bleek uit het onderzoek? Het aantal inbraken in de onderzochte buurten daalde door de WhatsApp-buurtwacht met maar liefst 50%.

“Zo’n spectaculaire daling hadden we niet verwacht,” zegt onderzoeker Martijn Akkermans. “De afname komt onder meer door het ‘afschrikeffect’.  Inbraken worden vaak gepleegd door lokale inbrekers. Als ze weten dat er een WhatsApp-groep actief is, haken ze af. Ook worden buurtbewoners mogelijk alerter en zijn ze eerder geneigd om de politie te bellen als ze iets verdachts zien.”

In Tilburg zijn deelnemers geselecteerd en uitgenodigd door de gemeente. Wie iets verdachts ziet, moet eerst 112 bellen. Daarna stuurt de persoon een beschrijving van de verdachte situatie aan de WhatsApp-groep. Andere inwoners kunnen reageren. Die berichten worden ook doorgezet naar de politie. Alleen al in Tilburg zijn op die manier zo’n tien inbrekers op heterdaad betrapt of op een later moment aangehouden.

“Dit project kan een schoolvoorbeeld zijn voor de rest van Nederland,” zegt Akkermans. “Voorwaarde is wel dat er per wijk genoeg mensen meedoen en dat de gemeente de WhatsApp-groepen strak coördineert.”

reactie twitter

Wijkagent Hendrik van Rijn uit Lisse is zeer positief over wijkpreventie door middel van WhatsApp laat hij via een reactie op Twitter weten. En ook de Nationale Politie is enthousiast. “Niet alleen in Tilburg, maar op meer plekken in het land maken buurtbewoners gebruik van WhatsApp-groepen voor de veiligheid in hun wijk,” zegt Sybren van der Velden, landelijk coördinator woninginbraken. “Deze groepen fungeren als extra ogen en oren in de wijk. Op deze manier kan snel veel informatie worden verzameld die de politie kan helpen bij het sneller opsporen van verdachten.”

Meer weten over Buurt WhatsApp? Klik dan hier.