Welke verzekeringen heb ik nodig als startende ondernemer?

0
820
zakelijke verzekering
⏰ Leestijd: 2 minuten

Peter: “Als je begint als ondernemer, komt er veel op je af. Ons advies is dan ook om altijd eerst eens met ons in gesprek te gaan. Zo kunnen we tijdens een persoonlijk gesprek al je wensen en verzekeringsbehoeften op een rij zetten.”

“Als ondernemer ontkom je niet aan vele risico’s. Gelukkig zijn er evenveel manieren om die risico’s te verkleinen. Op vlakken als aansprakelijkheid en inventaris is het noodzakelijk om de juiste verzekering af te sluiten. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.”

Aov-verzekering

Zit je in het kleine segment van het MKB, of ben je ZZP’er, dan is arbeidsongeschiktheid een groot financieel risico. Werknemers hebben twee jaar recht op loondoorbetaling bij ziekte, daarna kunnen ze in de WIA komen. Voor zelfstandig ondernemers is er, buiten de bijstand, geen vangnet. Om het financiële risico af te dekken, kan je als ZZP’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afsluiten.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een tegenhanger van de particuliere WA-verzekering en dekt de schade die voortkomt uit (kleine) ongelukken. Als een ondernemer of een van je werknemers bij een klant komt en een vaas omstoot dan zal een privé-verzekering dit niet dekken. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering keert in zulke gevallen de schade uit aan de tegenpartij.

Rechtsbijstandverzekering

Een zakelijke rechtsbijstandsverzekering dekt de juridische kosten van incassozaken, conflicten en ontslagzaken. Dit is een belangrijke verzekering, omdat in het zakelijk verkeer conflicten helaas vaak voor komen en juridische diensten zeer prijzig zijn.

Personeel

Wanneer er personeel aangenomen wordt, is het belangrijk om je te laten informeren omtrent bijvoorbeeld de loondoorbetalingsplicht bij ziekte gedurende de eerste twee jaar, en de verregaande aansprakelijkheid als werkgever. Het is belangrijk daar passende verzekeringen voor af te sluiten.

Inventarisverzekering

Een inventarisverzekering biedt dekking tegen schade ontstaan door branden, waterschade, inbraak of vandalisme aan bedrijfsmiddelen, meestal inclusief elektronica en computers. De dekking voor inventaris kan ook in jouw opstal- of goederenverzekering meegenomen worden. Ga daarom goed na wat voordeliger is, voordat je een verzekering afsluit. Uiteraard kunnen wij je hierin goed adviseren.

Meer weten wat er voor jouw onderneming van toepassing is? Neem contact met ons op.