‘Eén stekkerblok met alle opladers erin constant aan laten staan is echt geen goed idee.’

0
2072
woningbrand
⏰ Leestijd: 2 minuten

Woningbrand. Meer en meer woningbranden hebben als oorzaak een oververhitte telefoonoplader. Dat staat in de Risicomonitor Woningbranden van Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Volgens Jos van der Vlugt heeft dat te maken met het groeiend aantal apparaten in ons huis.

Slechte opladers

“Goedkope opladers en stekkerdozen vergroten het risico op een woningbrand”, zegt Jos van der Vlugt van VDSD. “Kijk, een oplader van de fabrikant van je telefoon of Ipad is nog wel stevig, zeker wanneer de oplader net nieuw is. Maar sommige mensen kopen goedkopere opladers of stekkerdozen van goedkoper materiaal en die zijn niet geschikt voor de langdurige hitte waaraan ze worden blootgesteld als ze de stekker nooit uit het apparaat halen. Zo ontstaat dan kortsluiting, wat tot brand kan leiden.”

Voorkomen?

Jos heeft wel tips om woningbrand te voorkomen. Voorkom kortsluiting door goede apparatuur aan te schaffen, stekkerdozen niet continu te belasten en opladers regelmatig te controleren. Laat een laptop, mobiele telefoon of tablet niet ’s nachts in de oplader liggen als u en uw gezin liggen te slapen. Zet ook alles uit als u van huis gaat.

Zorg dat je goed verzekerd bent

Mocht u onverhoopt met een woningbrand te maken krijgen, wat voor verzekering heeft u dan nodig? Allereerst heeft iedereen een inboedelverzekering nodig. Daarnaast hebben huiseigenaren ook een opstalverzekering nodig. Bent u geen huiseigenaar? Dan is het belangrijk om erop te letten dat u bij grote aanpassingen aan uw huurhuis (denk aan een nieuwe keuken) dit opgeeft bij uw inboedelverzekering. Zo voorkomt u dat u onderverzekerd bent. Jos: ‘We zien niet heel vaak dat iemand echt onverzekerd is, maar mensen vergeten nog weleens hun inboedelverzekering aan te passen na een nieuwe aankoop.’

Wilt u weten of het wel goed zit met uw verzekering in geval van brand of andere schade aan uw huis of bezittingen? Neem contact met ons op via 0252 – 416850 of mail naar info@vdsd.nl.