Voorkom stormschade in de herfst

0
932
stormschade
⏰ Leestijd: 2 minuten

Hadden we begin november nog een warmterecord te pakken, de herfst -met bijbehorende vallende blaadjes, regen en storm- komt er toch echt aan. Neem jij voorzorgsmaatregelen tegen het typische herfstweer? De ervaring leert ons dat dat echt een goed idee is. Zo voorkom je onaangename verrassingen of gevaarlijke situaties. Wij zetten wat aandachtspunten voor je op een rij.

Zet losse dingen vast

Als we iets hebben geleerd van deze zware storm van 2018, dan is het wel dat je bij storm bijtijdig losse spullen vast of binnen moet zetten. Rondvliegende spullen zoals tuinmeubilair zijn echte schadeveroorzakers. Zet het vast, of binnen. En vergeet ook iets als een partytent niet. Die vangt enorm veel wind en kan daardoor flinke schade veroorzaken.

Controleer de dakgoten regelmatig

Een veelvoorkomend probleem bij de NS in de herfst: neervallende blaadjes. De rest van Nederland heeft daar natuurlijk ook last van. Dwarrelende herfstbladeren eindigen vaak precies in de afvoer van je dakgoot, met verstopping tot gevolg. Wanneer zo’n dakgoot dan volloopt met water, stroomt hij over. En lekkage is nooit leuk. Houd de dakgoten van je huis of schuur dus schoon.

Controleer de dakpannen

Losse dakpannen kunnen vervelende lekkage veroorzaken. Vallende dakpannen kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn. Controleer daarom je dakpannen en zorg dat je geen losse dakpannen hebt.

Laat de schoorsteen vegen

Mensen gaan er snel aan voorbij, maar als je een gezellige open haard of houtkachel hebt, moet je die laten vegen voordat je deze weer kunt gebruiken. De schoorsteenveger verwijdert bijvoorbeeld vogelnesten en roetresten van vorige winter. Hiermee voorkom je een schoorsteenbrand met alle gevaren van dien.

Parkeer je auto niet onder een boom

Klinkt logisch en dat is het ook. Vroeg in de herfst staan de bomen vaak nog vol in blad. Daardoor zijn ze zwaarder en vangen ze meer wind. De kans dat een boom of een tak knakt en op je auto terecht komt is dan groot. Parkeer je auto daarom als het kan niet onder een boom.

Rooi bomen

Scheefstaande of dode bomen, kun je beter rooien of kappen. Staat de boom in de tuin van de buren? Vraag het dan aan de eigenaar. Als dat de gemeente is, dan kun je het daar melden.

Voorkomen is beter dan…

De bovenstaande aandachtspunten zijn echt belangrijk. Immers voorkomen is beter dan genezen… En als er dan onverhoopt tóch schade ontstaat doen wij er alles aan om je te ontzorgen en bij te staan bij de afwikkeling van de schade.