Ventileer, controleer, alarmeer

0
671
⏰ Leestijd: 2 minuten

We schreven al eerder dat het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens nog niet op elke verdieping over een rookmelder beschikt. Uit een recente steekproef van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt ook dat driekwart van de Nederlanders geen koolmonoxidemelder in huis heeft. 

Extra aandacht nodig

Jet Vroege, dossierhouder koolmonoxide bij Brandweer Nederland, schrikt van de cijfers. “Het is van levensbelang dat je snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide (CO) vrijkomt in huis. En dat kan alleen door een goed geplaatste CO-melder. In de afgelopen drie maanden telden we al 56 slachtoffers.” Het blijkt dus broodnodig om extra aandacht te vragen voor het belang van een koolmonoxidemelder.

Niet alleen bij die oude keukengeiser

Misschien denk je dat koolmonoxide vooral voorkomt bij een oude keukengeiser zonder afvoer naar buiten. Het tegendeel is waar. Bij elke verbanding die in en om huis plaatsvindt kan koolmonoxide in huis terechtkomen. Dus ook bij een houtkachel, een barbecue die te dicht bij een open raam staat en een open haard.

Zo bescherm je jezelf tegen koolmonoxide

Zorg er altijd voor dat er een rooster of raam openstaat in de ruimte van de cv-ketel, haard, kachel of geiser. Ventileren dus. Daarnaast is het belangrijk dat je je verwarmingstoestel jaarlijks laat controleren door een gecertificeerd vakman. Plaats de koolmonoxidemelder aan het plafond in de ruimte van het verwarmingstoestel.

Hier let je op bij de aanschaf van een koolmonoxidemelder

Koop alleen een koolmonoxidemelder die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Dit betekent dat hij aan de technische eisen in deze norm voldoet. Koop bij voorkeur een koolmonoxidemelder die vijf tot tien jaar lang meegaat.