Met de auto op wintersport: ons advies

0
145
⏰ Leestijd: 2 minuten

We pakken aankomende weken weer massaal de auto om naar wintersportgebieden af te reizen. Veiligheid staat natuurlijk voorop en daarom geven we je advies om je reis zo optimaal mogelijk voor te bereiden. 

Winterbanden met goede bandenspanning

Het is veiliger om met winterbanden te rijden. Ze hebben niet alleen meer grip op de weg bij sneeuw en ijs, maar ook op droge wegen zijn winterbanden veiliger bij lage temperaturen. Neem ook sneeuwkettingen mee. In sommige landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen zelfs verplicht.

Zorg voor voldoende koelvloeistof

Koelvloeistof zorgt voor het afkoelen van de motor en het afvoeren van de warmte via de radiator. Met een antivriesmeter kun je controleren of de koelvloeistof nog voldoende beschermt tegen de vorst. Dit is heel belangrijk, want bevroren vloeistof werkt niet, waardoor de motor tijdens het rijden niet gekoeld wordt. Daardoor kan grote schade aan de motor ontstaan. Controleer de koelvloeistof wanneer de motor volledig is afgekoeld en niet loopt. Onvoldoende koelvloeistof kun je zelf aanvullen.

Check de verlichting

Bij een veel lagere temperatuur kunnen oudere lampen ineens kapot gaan. Controleer daarom de werking van de verschillende lampen: groot licht, dimlicht, knipperlichten, remlichten en mistlampen. Merk je op dat de verlichting van de koplamp kapot is, vervang dan meteen beide lampen. Je kunt ervan uitgaan dat de andere lamp binnenkort ook moet worden vervangen. Je voorkomt op deze manier ook dat je twee verschillende soorten licht hebt. Zorg ook dat je een set reservelampen in de auto hebt liggen.

Fleecedekens, veiligheidshesjes en gevarendriehoek

Auto’s zijn over het algemeen niet gewend aan hele koude weersomstandigheden. Het kan zomaar voorkomen dat de motor er mee stopt en dat je langs de kant van de weg komt te staan. Zonder kachel wordt de auto binnen de kortste keren één grote vrieskist. Zorg daarom altijd dat je minimaal één deken per persoon bij je hebt. We hopen natuurlijk van niet, maar het kan voorkomen dat je met pech langs de weg komt te staan. Daarom is het verstandig om een gevarendriehoek en veiligheidshesjes mee te nemen. Bekijk ook voor jouw bestemming wat verplicht is om mee te nemen in de auto.

Vergeet natuurlijk niet om een reisverzekering met wintersportdekking af te sluiten! Wij wensen je een veilige wintersport.