Veilig op wintersport: winterbanden en sneeuwkettingen

0
764
Sneeuwkettingen
⏰ Leestijd: 2 minuten

Eerder publiceerden we al onze checklist, waarmee je kunt nagaan of je wel goed verzekerd op wintersport gaat. Natuurlijk is het ook van belang dat je je veilig naar je wintersportbestemming verplaatst en daarom willen wij ook het gebruik van goede winterbanden en sneeuwkettingen nog eens extra onder de aandacht brengen. Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde bergwegen, waar zelfs winterbanden tekort schieten.

Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-)wegen te kunnen rijden, met beperkte snelheid en voor een kort stukje. Op weg naar een wintersportbestemming? Zorg dan voor winterbanden onder de auto en neem sneeuwkettingen mee. Zorg dat deze binnen handbereik liggen. Sneeuwkettingen kun je kopen of huren. Ze moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. Bij auto’s met vierwielaandrijving kunnen ze het beste om de voorwielen, maar je autodealer weet hier vaak meer over.

Snelheid

Op de verpakking van sneeuwkettingen staat een maximumsnelheid genoemd. Houd je hier ook aan. Eigenlijk kun je er het beste vanuit gaan dat je met sneeuwkettingen niet harder dan 50km per uur kunt rijden. Liefst langzamer.

Sneeuwketting

Verplicht

Wist je dat sneeuwkettingen in sommige gebieden verplicht zijn? De wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn, worden in veel landen aangegeven met een verkeersbord. Daarop staat een afbeelding van een wiel met sneeuwketting. De landen waar sneeuwkettingen verplicht aanwezig in de auto moeten zijn, zijn Duitsland (in bepaalde weersomstandigheden verplicht), Oostenrijk (verplicht tussen 1 november en 15 april, op sommige bergwegen ook buiten deze periode), Zwitserland (wordt aangegeven met een verkeersbord, sneeuwkettingen zijn verboden in drie tunnels: de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel) en Frankrijk (aangegeven met een verkeersbord). Online kun je nog veel meer informatie vinden over welke landen wanneer en waar sneeuwkettingen verplichten.

Winterbanden

Uiteraard heb je winterbanden nodig als je naar besneeuwde gebieden rijdt. Zorg ervoor dat je winterbanden hebt waar een sneeuwvloksymbool op staat. De M+S aanduiding is niet altijd meer voldoende. Zorg ook dat je een profiel van minimaal 4 mm op je winterbanden hebt. Anders zijn ze niet effectief en veel landen stellen dit zelfs als eis.

Zorg ook dat je goed verzekerd bent als je op wintersport gaat. Meer weten? Neem contact op of doe onze check!