Veilige elektrische installatie
Eén van de meest voorkomende oorzaken van brand ontstaat door ‘elektra’. Veel polissen zijn voorzien van een clausule inzake een keuring van de elektrische installatie, machines en gereedschappen elke 3 of 5 jaar.
Laat periodieke keuringen tijdig uitvoeren, zorg ervoor dat u beschikt over geldige keuringsrapporten en laat eventuele gebreken altijd zo snel mogelijk herstellen.
Voorkom overbelasting
Gebruik zo min mogelijk verlengsnoeren, vervang TL-lampen die flikkeren en gebruik bij voorkeur alleen originele opladers en adapters.
Haal deze uit het stopcontact zodra de apparatuur is opgeladen.
Acculaders
Zorg ervoor dat acculaders, bijvoorbeeld voor een heftruck, minimaal 1 meter vrijgehouden worden van brandbare materialen.
Zonnepanelen
Kies bij de aanschaf van zonnepanelen voor een installatie met overspanningsbeveiliging en vlamboogdetectie en laat deze aanleggen door een erkend installateur. Vraag de installateur om een opleveringsinspectie en bewaar dat rapport goed. Laat de installatie elke 5 jaar opnieuw keuren. Verhoog de verzekerde som van de gebouwenverzekering en ga na of de dakbelasting niet te hoog wordt.
Plaats omvormers van zonnepanelen bij voorkeur buiten en tegen de gevel van het gebouw. Als dat niet kan en deze binnen geplaatst moeten worden, dan bij voorkeur in een aparte technische ruimte op een onbrandbare ondergrond met voldoende ventilatie. Houd de omvormers bij voorkeur 2 meter rondom vrij van brandbare zaken.
Het plaatsen van een temperatuursensor in de technische ruimte is aan te bevelen.
Brandblusmiddelen
Sluit een onderhoudscontract af voor de blusapparatuur en eventuele brandslanghaspel. Zorg ervoor dat de blusmiddelen goed zichtbaar en bereikbaar zijn en denk aan noodverlichting.
Stem het soort brandblusapparaat af op hetgeen voor de aanwezige ruimte en goederen het beste werkt. Laat u goed informeren.
Bekijk vooral goed hoe de apparatuur werkt en deel deze kennis met uw medewerkers.
Een blusdeken en rookmelders
De aanwezigheid van een blusdeken, zeker in een keuken, kan bij een beginnende brand erger voorkomen.
Plaats rookmelders verdeeld in het bedrijf en sluit deze bij voorkeur aan op het lichtnet.
Voorzichtig met frituurovens
Denk aan de periodieke reiniging van de afzuiginstallatie inclusief de afzuigkanalen en een waakvlambeveiliging in de keuken.
Onbrandbare afvalbakken
Gebruik metalen afvalemmers en, in de horeca, vlamdovende peukenverzamelaars. Leeg de asbakken direct na sluitingstijd in een onbrandbare bak met afsluitbaar deksel.
Roken
Roken in bedrijfsruimtes is verboden. De wetgever gaat daar steeds verder in. Als er buiten gerookt wordt, gebruik dan metalen asbakken en verzamel de peuken in een vlamdovende afvalbak.
Broei in poetsdoeken
Als er gebruik gemaakt wordt van poetsdoeken, dan is het belangrijk deze na gebruik direct te laten drogen. Ook als deze niet meer gebruikt zullen worden. Bij de meeste olieën en wax ontstaat spontaan broei in een opgepropte doek. Bewaar gebuikte poetsdoeken in een onbrandbare metalen bak met deksel.
Geschikte gasflesleidingen
Als er gebruik gemaakt wordt van gasflesapparatuur dan is het belangrijk Giveg-goedgekeurde hogedrukslangen te gebruiken en deze elke twee jaar te vernieuwen.
Zorgvuldige buitenopslag
Als er opslag van afvalcontainers, goederen, pallets et cetera buiten een pand plaatsvindt, zorg er dan voor dat dit minimaal 10 meter van de gevel staat.
Werken met open vuur
Wordt er gewerkt met open vuur, zoals tijdens lassen, slijpen, vlamsolderen, afbranden of dakdekken? Houd dan toezicht en zorg dat er een brandslang of -blusser gereed staat. Scherm alle brandbare stoffen af of neem minstens 10 meter afstand.
Neem de veiligheidsnormen in acht die de verzekeraar in de clausules heeft opgenomen. Gebruik het formulier brandgevaarlijke werkzaamheden van het Verbond van verzekeraars.
Asbest
Mocht er nog asbest in een gebouw aanwezig zijn, dan is het verstandig dat te laten vervangen door een ander materiaal.
Een Milieu Schade Verzekering is heel belangrijk, zeker bij de aanwezigheid van asbest.
Milieuvervuiling na brand
De kosten voor sanering van vervuiling van de grond, grondwater en gebouwen buiten de eigen locatie is niet verzekerd op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
De kosten kunnen zeer hoog oplopen bij de aanwezigheid van vloeistoffen, verf, accu’s, olie of andere brandstoffen, bestrijdingsmiddelen, plastic en bijvoorbeeld autobanden.
Zeker bij aanwezigheid hiervan is de Milieu Schade Verzekering van groot belang.
Sluitronde
Loop dagelijks een brand- en sluitronde als u als laatste het pand verlaat. Sluit brandwerende deuren en zet apparatuur uit.
Let op eventuele volle asbakken. Gebruik bijvoorbeeld een controle/checklist.
Verhuursituatie
Als er sprake is van een verhuursituatie, stem dan zorgvuldig met elkaar af welke partij waarvoor verantwoordelijk is. Bijvoorbeeld de keuring van de elektrische installatie is een gezamenlijk belang.
Lees het huurcontract na op deze onderdelen.
Belendingen
Als er zich wijzigingen in de belendende gebouwen voordoen die risico verhogend werken, is het belangrijk dat te melden.
Neem bij twijfel voor de zekerheid contact met ons op of het gevolgen heeft voor uw eigen verzekering.
Opslag op een ander adres
Als er (tijdelijk) sprake is van opslag van goederen/voorraad op een ander adres, dan is het belangrijk dat te melden. Er is namelijk alleen dekking op het in het polisblad genoemde adres.
Zakelijke eigendommen in privéwoning
Wanneer er zakelijke eigendommen, zoals bijvoorbeeld een laptop, mobiele telefoon of kantoormeubilair in de privéwoning aanwezig zijn, dan valt dat niet standaard onder de inboedelverzekering.
Andersom is dat ook het geval als er privézaken op het bedrijfsadres verblijven. Geef dit aan ons door, zodat wij voor een adequate dekking kunnen zorgen.
Uitkeringstermijn
Een bedrijfsschadeverzekering heeft standaard een uitkeringstermijn van 52 weken. Als het herbouwen of volledig herstel niet binnen die termijn mogelijk is, dan is het verstandig de uitkeringstermijn te verlengen. Bijvoorbeeld tot 78 of 104 weken.
Publiekstrekker
Is uw bedrijf afhankelijk van de aanwezigheid van een publiekstrekker? Dan is het verstandig om derving van de bruto-winst als gevolg van het wegvallen van de publiekstrekker mee te verzekeren.
Leegstand
Staat een gebouw (tijdelijk) leeg of te huur, dan is het van belang dit te melden. Er kunnen dan beperkingen in de dekking opgenomen worden.
Opruimingskosten
Bij een uitgebreide gebouwen- en inventaris/goederenverzekering is meestal 10% van de verzekerde som gedekt voor de opruimingskosten op het eigen terrein.Een eventueel te laag bedrag kan bijverzekerd worden.
Als er een beperkte dekking is, bijvoorbeeld alleen voor brand, dan zijn opruimingskosten meestal niet standaard meeverzekerd!
Na een brand of andere calamiteit moet zowel de eigenaar/verhuurder als de huurder naar rato bijdragen in de opruimingskosten.