Uitvaartpolis vaak zoek

0
726
⏰ Leestijd: 2 minuten

Ruim twee derde van de volwassen Nederlanders bezit een uitvaartverzekering, meestal voor een bedrag tussen de 5.000 en 10.000 euro. Vaak is dat bedrag al jaren voor het overlijden via premies bij elkaar gespaard. Echter, het is voor nabestaanden vaak moeilijk te achterhalen of de overledene verzekerd was.

Bespreek het met elkaar

Eigenlijk is het beste advies om het met elkaar te bespreken. Het is natuurlijk het makkelijkste als je niet hoeft uit te zoeken of iemand een uitvaartverzekering heeft. Daarom kan het een idee zijn om dit aan je dierbare te vragen als hij of zij bijvoorbeeld ernstig ziek is. Dat is misschien ook een goed moment om over de uitvaart te praten.

Andersom geldt dit ook. Wanneer je weet dat je niet lang meer te leven hebt, vind je het misschien wel fijn om dergelijke praktische zaken te bespreken met je naasten. Zij zijn dan op de hoogte van je wensen. Uiteraard is dit een heel persoonlijke keuze.

Henk Krol eist actie van het kabinet

Er moet actie worden ondernomen in Den Haag. Ouderenpartij 50Plus wil opheldering van de ministers Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Hoekstra (Financiën). ,,Klopt het dat het technisch voorlopig niet haalbaar is om een uitputtend verzekeringsoverzicht te realiseren waar nabestaanden toegang toe krijgen in geval van overlijden?” vraagt fractieleider Henk Krol. Hij wil dat het kabinet laat onderzoeken of het weergeven van eventuele uitvaartpolissen mee valt te nemen in het pensioenoverzicht achter DigiD. ,,Indien nee, waarom niet?”

50Plus wil verder van het kabinet weten in hoeverre de AVG een probleem voor verzekeraars vormt om polissen van nabestaanden te achterhalen. Daarnaast wil hij dat verzekeraars een voorlichtingscampagne opstarten om hun zoekservice beter bekend te maken.

Kortom, voor nu is de beste optie om het bespreekbaar te maken met familie en vrienden om zo later problemen te voorkomen. Als iemand overlijdt is dat al erg genoeg, nabestaanden zitten dan niet te wachten op problemen rondom uitvaartpolissen.