Studenten opgelet: bespaartips voor je zorgverzekering

0
694
⏰ Leestijd: 2 minuten

Vanaf je achttiende is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. En omdat studeren al erg duur is, zijn er verschillende mogelijkheden om de kosten daarvoor te beperken. Sommige zorgverzekeraars geven namelijk korting op de premie aan studenten en als je een laag inkomen hebt, kun je ook zorgtoeslag aanvragen.

Kies een goede basisverzekering en denk na over een aanvullende verzekering

De basisverzekering is verplicht. Bekijk welke verzekering het meest betaalbaar is, maar let ook zeker op of de verzekering aan jouw wensen voldoet. Sport je bijvoorbeeld veel en maak je daardoor veel gebruik van fysiotherapie, dan kan een aanvullende verzekering veel kosten besparen. Niet in alle gevallen is een aanvullende verzekering nodig. Als je bijvoorbeeld twee keer per jaar naar de tandarts gaat en je hebt weinig problemen aan je gebit, dan is een aanvullende verzekering niet nodig.

Vrijwillig eigen risico afsluiten

Als je weinig zorgkosten maakt, kan het voordelig zijn om een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Het verplicht eigen risico vanuit de basisverzekering is 385 euro. Dit kun je per 100 euro verhogen tot maximaal 885 euro. Hoe hoger het bedrag van een vrijwillig eigen risico, hoe meer korting op je zorgpremie!

Recht op zorgtoeslag

Vanaf de maand dat je 18 bent geworden, heb je tot een bepaalde inkomensgrens recht op zorgtoeslag. Je kunt op de website van de Belastingdienst berekenen of je recht hebt op zorgtoeslag en wanneer dat zo is, de toeslag ook meteen aanvragen.

Ga voor een scherpe premie

Wij beschikken over een heel mooie vergelijkingstool om ook een goede dekking en scherpe premie te bieden.

Studeren in het buitenland

Heb je plannen om in het buitenland te studeren? Dan blijf je verzekerd voor de Nederlandse zorgverzekering als je Wlz-verzekerd blijft. Of deze situatie ook voor jou geldt, kun je het beste navragen bij de Sociale Verzekeringsbank.