Steeds meer e-bikes gestolen

0
474
⏰ Leestijd: 2 minuten

Er worden steeds meer e-bikes verkocht, waardoor het stelen ervan lucratiever wordt. De totale omvang van schade door fietsdiefstal stijgt: van 450 miljoen in 2012 naar ruim 600 miljoen euro, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 

E-bike populairder dan gewone fiets

De e-bikes vliegen als warme broodjes over de toonbank, zo blijkt uit recent onderzoek naar fietsendiefstal, uitgevoerd door bureau Beke. In 2007 werden er nog 840 duizend gewone toer- en stadsfietsen verkocht en slechts 84 duizend elektrische fietsen. Inmiddels is de e-bike populairder dan de gewone fiets: in 2019 werden er ruim 332 duizend gewone toer- en stadsfietsen verkocht en maar liefst 422 duizend elektrische fietsen.

Dure fietsen in het vizier van criminelen

Maar die trend heeft een schaduwkant. Uit het onderzoek blijkt dat juist die dure fietsen steeds meer in het vizier van criminelen zijn gekomen.

Het aantal fietsendiefstallen is het afgelopen decennium gedaald, maar het gaat nog steeds om enorme aantallen, vorig jaar ruim 466 duizend stuks, dat is zo’n 1300 fietsen per dag. Omdat meer dure fietsen worden gestolen, is de schade wel enorm gestegen: van 450 miljoen euro in 2012 naar 600 miljoen afgelopen jaar.

Wat kun je zelf doen?

Neem zelf de nodige maatregelen om dieven voor te zijn. We geven je een paar tips:

  • Zet je e-bike met minimaal twee sloten vast. Ten eerste zorg je er daarmee voor dat de dief langer bezig is om de e-bike open te krijgen. Tijdwinst is belangrijk, omdat het de kans vergroot dat de dief betrapt wordt. Ten tweede moet de dief dan ook voor beide sloten de juiste spullen bij zich hebben om de sloten te kunnen forceren.
  • Zet je e-bike bij voorkeur met het slot om het frame vast. Niet aan het voorwiel of de bagagedrager! Die onderdelen kan de dief losmaken en achterlaten.
  • Je kunt je elektrische fiets verzekeren, onder andere tegen diefstal. Afhankelijk van de waarde van de fiets, en wat de verzekeringspolis dekt, betaal je een maandelijkse premie.