Staatssecretaris Keijzer presenteert mkb-actieplan: wat staat erin?

0
1134
mkb-actieplan
⏰ Leestijd: 2 minuten

Wie het regeerakkoord goed heeft gelezen weet dat de overheid 200 miljoen euro uittrekt voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Maar wat betekent dat nu concreet voor mkb-ers? Staatssecretaris Mona Keijzer heeft samen met ondernemers de problemen vertaald naar acties en maatregelen. Deze staan in het mkb-actieplan, dat de staatssecretaris op 29 juni heeft gepresenteerd.

Problemen

Digitalisering, personeel en financiering: het zijn een aantal voorbeelden waar veel (startende) mkb-ers tegenaan lopen en waar zij best extra hulp bij kunnen gebruiken. Daarom heeft het kabinet in het regeerakkoord beloofd om hier 200 miljoen euro voor uit te trekken.

Voor grote en kleine bedrijven

Vooral de kleinere bedrijven hebben vaak niet de tijd en kennis om goed in te spelen op de veranderende economie. Met het MKB-actieplan wil de overheid, samen met branches en onderwijs, ondernemers ondersteunen. Hiermee hoopt de overheid te bereiken dat het mkb sterker, efficiënter en productiever wordt. De staatssecretaris gaat op zeven thema’s actie ondernemen:

Personeel en onderwijs

De overheid wil ervoor zorgen dat het onderwijs beter aansluit op het bedrijfsleven. Zo is er samenwerkingsnetwerk Katapult. En het MKB !dee: studenten en bedrijven werken samen aan oplossingen voor actuele vraagstukken van ondernemers.

Financiering

Er komt meer geld beschikbaar voor ondernemers. Ook is de toegang tot financiering straks beter. Daarnaast zal de overheid platforms voor alternatieve financiering, zoals crowdfunding, gaan ondersteunen.

Digitalisering

De overheid ondersteunt bedrijven met trainingen en tools om te digitaliseren. Zo is er al een cyber security scan. Maar denk ook aan online marketing en gebruik van open data.

Toepassing van innovatie

Er komt meer geld beschikbaar voor innovatiesubsidies, zoals MIT en Innovatiekrediet. Verder stimuleert de overheid kennisdeling zodat ondernemers van andere, innoverende bedrijven kunnen leren.

Internationaal ondernemen

De overheid gaat ondernemers beter helpen om zaken te doen in het buitenland. Een goed voorbeeld hiervan is brexitloket.nl, hier kunnen ondernemers meer te weten komen over de Brexit.

Regelgeving vereenvoudigen

De overheid wil graag de regels voor ondernemers eenvoudiger gaan maken, bijvoorbeeld rondom aanbesteden. Nieuwe wet- en regelgeving zal voortaan samen met ondernemers op worden gesteld.

Belastingen

Het kabinet wil dat ondernemers er ook financieel op vooruitgaan. Daarom werkt het aan verschillende fiscale maatregelen waar ondernemers van kunnen profiteren.

In gesprek

De eerste acties staan voor 2018 gepland. De overheid blijft ondertussen constant in gesprek met ondernemers. Ze willen weten wat het mkb nodig heeft om in te spelen op de snelle veranderingen. De overheid wil weten hoe zij het mkb in dit soort zaken het beste bij kan staan. Benieuwd hoe het verder gaat? Volg #MKBactieplan op social media.

Zijn de verzekeringen voor uw onderneming nog wel up-to-date? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!