Slimme deurbel mag niet alles zomaar filmen: wat zijn de regels?

0
453
Foto: Wikimedia
⏰ Leestijd: 2 minuten

Een half miljoen huishoudens in Nederland heeft inmiddels een slimme deurbel. Maar deze camera’s mag je niet zomaar ophangen richting de buren of de openbare weg. Hoe zit het met de regels? 

Alle beelden opnemen

De laatste jaren zijn er veel slimme deurbellen op de markt gekomen en zijn ze ontzettend populair geworden. Veel van deze deurbellen, zoals de Ring-deurbel van Amazon en de Nest Hello van Google, bieden de mogelijkheid om alle beelden op te nemen. Gebruikers krijgen dan niet alleen een melding als iemand aanbelt, maar ook als er bijvoorbeeld beweging te zien is. En dat mag niet zomaar.

Privacy-inbreuk

”Mensen moeten hun best doen om zo min mogelijk de openbare weg of het huis van hun buren te filmen, tenzij ze goede reden hebben om dat wel te doen. Als je bijvoorbeeld altijd de voordeur van je overburen of die van het huis naast je filmt, is dat een ernstige privacy-inbreuk, stelt Autoriteit Persoonsgegevens-bestuurslid Katja Mur. “Je ziet dan alles: ook als iemand boos de deur achter zich dichtslaat na een ruzie. Als er bijvoorbeeld is ingebroken, kan dat een reden zijn om tijdelijk wel de openbare weg te filmen, zegt Mur. “Maar als die situatie is opgelost, moet je daar weer mee ophouden.”

Huiselijk gebruik

Een basisregel is dat je de camera voor huiselijk gebruik mag inzetten. Dit betekent dat je opnames mag maken om af te wegen of je de deur al dan niet opent. Het is dan ook de bedoeling om de slimme deurbel alleen voor dit doeleinde in te zetten en niet om buren of voorbijgangers te gaan bespioneren.

Geef aan dat je filmt

Je moet aangeven dat je filmt bij de voordeur, zodat mensen die aanbellen op de hoogte zijn. Zo kunnen ze nog voorkomen dat ze in beeld staan. Om de privacyregels zoveel mogelijk na te leven, moet je goede keuzes maken over het gebruik van mogelijke opnames. Je mag de beelden absoluut niet verspreiden en respecteer in ieder geval de privacy van anderen door gezichten te blurren wanneer je opnames bewaart.

Ring, een van de populaire verkopers van slimme deurbellen, zegt in een reactie zijn klanten aan te moedigen “ervoor te zorgen dat hun apparaat zichtbaar is, zodat gasten weten dat ze op video worden vastgelegd”. Bij de camera worden stickers geleverd om dat duidelijk te maken.