Vanaf 2022 rookmelder verplicht, maar installeer ze nu!

0
158
⏰ Leestijd: 2 minuten

Vanaf 2022 is het verplicht om op elke verdieping een rookmelder te hebben. Op dit moment geldt deze verplichting alleen nog voor nieuwbouwhuizen. Over twee jaar moeten dus ook in bestaande huizen de rookmelders geïnstalleerd zijn. 

Rookmelders redden levens

Het lijkt logisch om, voor je eigen veiligheid, op elke verdieping een rookmelder te installeren. Toch hebben veel mensen het apparaatje nog niet overal opgehangen. De verplichting geldt sinds 2003 alleen voor nieuwbouw. Minister Knops wil dit nu voor alle woningen verplicht maken. Hij onderstreept dat de meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. “Rookmelders redden dus mensenlevens.”

Miljoenen rookmelders

Heel wat nieuwe rookmelders moeten huizen veiliger gaan maken. Naar schatting moeten er 7,3 tot 10,6 miljoen nieuwe apparaten worden geplaatst. Van 1 miljoen huizen is het zeker dat ze voorzien zijn, omdat ze na 2003 zijn gebouwd. Voor de overige 6,8 miljoen woningen geldt de rookmelderplicht nu niet. Het kabinet wil de plicht pas in 2022 laten ingaan, om mensen de tijd te geven en om te voorkomen dat er een tekort aan rookmelders ontstaat. Toch adviseren wij om er nu voor te zorgen dat er op elke verdieping een rookmelder hangt. Veiligheid staat immers voorop.

Vrijwillig werkt niet altijd

Brandweerexpert Elie van Strien is blij dat Nederlanders worden verplicht om op elke etage in hun huis een rookmelder op te hangen. Als commandant en projectleider bij Brandweer Nederland drong hij in 2015 al aan op een rookmelderplicht. ”Iedereen heeft wel in de gaten dat die apparaten het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Toch zien we dat lang niet elke huiseigenaar of verhuurder een rookmelder ophangt als het op vrijwillige basis is.” Uit recent praktijkonderzoek blijkt volgens Van Strien dat rookmelders geen overbodige luxe zijn. ”Veel mensen denken dat slachtoffers overlijden door het vuur. Maar de belangrijkste doodsoorzaak is rook. Die verspreidt zich razendsnel door een huis. Wie ligt te slapen, wordt overvallen. Daarom is zo’n rookmelder cruciaal. Rook is een sluipmoordenaar.”