Rieten dak? Laat de open haard uit.

0
1272
rieten dak
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Verzekerden met een rieten dak krijgen het dringende advies hun hout gestookte kachel of haard even niet te gebruiken. Volgens de verzekeraar Univé is door de combinatie van vriesdroog weer en de periode van het jaar de kans op woningbranden extra groot.

Code rood

Droog weer, matige vorst en koude oostenwind zorgen volgens Univé voor extreem droge daken. De situatie zou vergelijkbaar zijn met 2013. Toen gingen in het begin van het jaar op één dag meer dan tien huizen met een rieten dak in vlammen op. De kans dat een vonkje uit de schoorsteen het riet in vuur en vlam zet, is groter omdat het stookseizoen al even loopt. Er is dan sprake van roetvorming in de schoorsteen.

Geen reden om schadevergoeding te weigeren

Het gaat om een dwingend advies, maar manager brandbedrijf Erik Dokter van Univé Bedrijf benadrukt dat het niet naleven ervan niet betekent dat de dekking op de verzekering vervalt. “Het is met die daken nu net als een handjevol droog gras. Vonkje erbij, even blazen en het brandt. We hopen vooral dat mensen ons advies ter harte nemen. Het zal overigens geen reden zijn om schadevergoeding te weigeren als het toch mis gaat. Het is net als op de weg, een dringend advies”, aldus Dokter.

Tien branden per jaar

Univé heeft in de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland circa 3.500 rietgedekte woningen in verzekering. Ongeveer de helft daarvan heeft een houtkachel of -haard. Jaarlijks vinden minimaal tien schoorsteenbranden plaats bij rietgedekte woningen die verzekerd zijn bij Univé. Deze week werd nog een woning verwoest. Er vielen geen slachtoffers, maar de verzekeraar schat de schade op enkele miljoenen.

 

Bron: amweb.nl