Prinsjesdag, wat verandert er voor uw zorgverzekering in 2016?

0
2978
⏰ Leestijd: 2 minuten

Het is u vast niet ontgaan dat het afgelopen dinsdag weer Prinsjesdag was. Het Kabinet heeft haar plannen voor 2016 gepresenteerd in haar miljoenennota 2016. Ook in uw zorgverzekering verandert er het één en ander. Wij zetten deze wijzigingen op een rij.

Uw eigen risico

In 2016 heeft u een verplicht eigen risico van € 385. Dit is een tientje meer dan vorig jaar. Het bedrag is door de overheid vastgesteld. Het betekent dat u de eerste € 385 zelf betaalt voor zorg uit uw basisverzekering.

Wijzigingen in uw basisverzekering

Naast deze wijzigingen verandert er ook wat aan de vergoedingen. De vergoedingen uit de basisverzekering worden door de overheid bepaald. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de basisverzekering in 2016:

  • Medisch specialistische zorg mag in 2016 ook worden verleend door een sportarts, als dit tot zijn of haar deskundigheidsgebied behoort.
  • Medisch noodzakelijk zittend ziekenvervoer van en naar een verpleegkundig kinderdagverblijf bij intensieve kindzorg wordt vergoed. Dit geldt voor kinderen tot 18 jaar. Voor dit vervoer betaalt u wel een eigen bijdrage.
  • De eigen bijdrage voor een hoortoestel of tinnitusmaskeerder voor kinderen tot 18 jaar vervalt.
  • Prenatale screening tijdens de zwangerschap wordt aan het basispakket toegevoegd. Met dit onderzoek kunnen afwijkingen zoals een open rug of schedel ontdekt worden.
  • Prenatale chirurgie, kort vóór de geboorte opereren van baby’s met een open ruggetje, wordt voortaan vergoed vanuit het basispakket.

Zorgpremie wordt € 85 duurder

De premie voor de zorgverzekering stijgt in 2016 met iets meer dan € 7 per maand, wat neerkomt op € 85 op jaarbasis. De overheid ziet dit niet als een verhoging maar als indexatie, een aanpassing aan de inflatie. Bovendien is dit een schatting, uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars zelf wat ze met de premie doen. Het kan zijn dat de premie bij de ene verzekeraar meer stijgt dan bij de andere.

Wilt u meer informatie over uw zorgverzekering? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!