Preventieve maatregelen bij extreem weer

0
308
⏰ Leestijd: 2 minuten

Extreme weersomstandigheden kunnen voor grote schade zorgen. Denk aan hevige storm of fikse hagelbuien bijvoorbeeld. Ook als ondernemer kun je hierdoor flink getroffen worden. Schade aan het bedrijfspand en/of -auto’s kunnen flink in de kosten lopen. Wij hebben voor jou een aantal tips ter preventie van jouw zakelijke eigendommen. 

Calamiteitenplan

Begin met het maken van een plan dat specifiek geschikt is voor jouw bedrijf. Het ene bedrijf is het andere niet en daarom is het van belang dat je kritisch kijkt naar jouw eigen situatie. Onderzoek de risico’s die jouw bedrijf loopt en zoek naar oplossingen. Uitwijkmogelijkheden, extra preventieve voorzieningen en afspraken met leveranciers, personeel en de gemeente zijn hiervan een aantal voorbeelden. Zorg ervoor dat je jouw producten evenals het pand te allen tijde zo goed mogelijk beschermt tegen welke vorm van extreem weer dan ook. Om je op weg te helpen geven wij je hieronder een aantal handige preventietips.

Preventietips

Hagel

Zorg bij hagelbuien dat voertuigen en werkmaterieel beschermd worden door een overkapping, dekens, noppenfolie of een speciale hagelhoes.

Ook fruitteelt dient goed beschermd te worden tegen hagelstenen. Dit doe je door middel van hagelnetten.

Neerslag

Laat het wateraccumulatierisico van het dak van het bedrijfspand checken door een gespecialiseerd bedrijf. Als het water niet goed wordt afgevoerd, gaat het zich ophopen op één plek en dat zorgt voor extra druk op de dakconstructie.

Zorg dat het vloerniveau van het gebouw hoger ligt dan het straatniveau door middel van een extra of een verhoogde drempel. Plaats goederen en inventaris op de begane grond of in de kelder een stukje van de grond. In een stelling bijvoorbeeld. Mocht er sprake zijn van overstroming als gevolg van hevige regenval, staan deze zaken veilig. In extreme gevallen kun je zandzakken gebruiken om het water buiten de deur te houden.

Onweer

Verklein de kans op blikseminslag door het bedrijfspand te voorzien van een uitwendige bliksemafleider conform NEN-EN-IEC 62305.

Storm

Bij storm is het belangrijk dat je reclameborden, schotels, antennes, vlaggenmasten en dergelijke goed vastzet en ook regelmatig checkt of ze niet losraken. Zo kunnen deze objecten geen schade aanrichten of zelf beschadigd raken.

Sla voor de zekerheid reserveglas in. Mochten er ramen sneuvelen door de harde storm, kun je deze snel vervangen en grotere schade voorkomen.

Handige tools

Houd het weer, zeker in deze tijd van het jaar, goed in de gaten zodat je hier op tijd op kunt inspringen als dat nodig is. Wellicht vind je het handig om een abonnement af te sluiten bij een weerstation zodat je ver van tevoren wordt gewaarschuwd als er noodweer op komst is.

Een andere handige tool is de Klimaateffectatlas. Deze geeft een eerste indruk van de (toekomstige) dreigingen van overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte in jouw gebied. De zoomfunctie maakt het mogelijk om op jouw eigen gemeente in te zoomen. Voor alle thema’s zijn verschillende kaartlagen beschikbaar.