Verzekeraars presenteren Preventiebrochure Zonnepanelen

0
262
⏰ Leestijd: 2 minuten

Het Verbond van Verzekeraars, de koepelorganisatie voor verzekeraars, heeft de Preventiebrochure Zonnepanelen gepresenteerd. In deze brochure is onder andere aandacht voor de inspectie bij oplevering van zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn populair

Steeds meer mensen besluiten om zonnepanelen op hun daken te plaatsen. Helemaal nu het kabinet onlangs heeft besloten om honderd miljoen euro beschikbaar te stellen voor kleine ondernemers. Op de daken van Nederlandse huizen stond in 2018 voor 2.300 megawatt aan vermogen van zonnepanelen opgesteld. Een jaar eerder was dat 1.680 megawatt. Een toename van 37 procent, aldus het CBS.

Eerder dit jaar is ook al de subsidieregeling voor particulieren met drie jaar verlengd. Met deze groei van het aantal zonnepanelen is er een toenemende vraag om zicht te krijgen op het technische aspect van zonnepanelen en de risico’s die daarmee samenhangen.

Inzicht in risico’s

Het Verbond vindt het van groot belang om inzicht te krijgen op de technische aspecten en risico’s van zonnepanelen. Er zijn veel praktijkvoorbeelden te vinden in de brochure. De werkgroep Zonnepanelen van het Verbond besteedt ook aandacht aan het gebouw (wat is bijvoorbeeld de staat van het dak), de aanleg van het systeem, de belangrijkste aandachtspunten rondom de oplevering en de verzekeringsmogelijkheden. We zetten de informatie rondom het verzekeren uit de brochure op een rij:

  • Schadevergoeding
    Een aandachtspunt is de vergoeding bij schade. Wanneer de zonnepanelen-installatie is verzekerd binnen een inboedel- of opstalverzekering, zal vaak ook de vergoeding bij schade gebaseerd zijn op basis van deze verzekering. Bij een inboedelverzekering kan het zijn dat de nieuwwaarde vergoed wordt op basis van de nieuwwaarderegeling met uiteindelijk een dagwaardevergoeding. Bij een gebouwenverzekering (opstal) is de herbouwwaarde het uitgangspunt. Daarnaast kunnen in een inboedelverzekering uitsluitingen zijn opgenomen die niet van toepassing zijn binnen een opstalverzekering.
  • Schadeoorzaken
    Zonnepanelen zijn in basis verzekerd tegen brand, bliksem, inductie en natuurschade zoals storm, hagel en sneeuw. In de praktijk komen ook onzichtbare schades voor die de prestaties van de installatie negatief kunnen beïnvloeden, zoals microcracks veroorzaakt door hagel. Soms is het moeilijk om de schadeomvang vast te stellen, omdat de precieze oorzaak lastig te achterhalen is. Zijn de microcracks door hagel of tijdens het plaatsen van de installatie ontstaan?

Lees hier de volledige brochure.