Pensioen goed geregeld? Ondernemer verkoopt onderneming vaak met weinig winst

0
1558
pensioen
⏰ Leestijd: 2 minuten

Ondernemers die hun zaak verkopen, doen dat vaak niet met grote winst. Hoe dat komt? Veel directeur-grootaandeelhouders (dga’s) doen vaak hun bedrijf aan hun kinderen over en delen daarbij flinke kortingen uit. Dit kan nare gevolgen hebben voor het pensioen. 

Vermogensbeheerder ABN Amro MeesPierson hield een enquête onder vierhonderd dga’s. Hieruit blijkt dat twee op de tien ondervraagden van plan zijn om uiterlijk begin 2019 afstand doen van het bedrijf. Van deze groep wil de helft het bedrijf schenken of verkopen aan de kinderen. De andere helft is van plan het bedrijf op te heffen, om met pensioen te gaan of omdat er weinig vraag naar hun product is.

Peter Pleijsant, fiscalist bij ABN Amro MeesPierson, legt uit dat er vaak gebruik gemaakt kan worden van gunstige fiscale regels bij een overdracht, als er tenminste aan bepaalde voorwaarden voldaan kan worden. “Vooral bij een overdracht aan volgende generaties zoals kinderen, gebeurt dit regelmatig.”

Financiële middelen

“Het kan ook dat een bedrijfsopvolger niet de financiële middelen heeft om de overname volledig te bekostigen en het niet mogelijk is om de hele koopsom te schenken. Om de overdracht dan toch mogelijk te maken, kan de verkopende dga, zo nodig, een korting geven op de koopsom. Zo kunnen de fiscale regels ook van toepassing zijn.”

Laat u goed voorlichten over uw pensioen

Het geld uit de verkoop wordt vaak gebruikt voor aanvulling op het pensioen, het financieren van een woning, auto of vakantie. Ook gebruiken ondernemers het bedrag om te gaan beleggen, het aan de kinderen te geven of een schenking te doen aan goede doelen. Daarom is het belangrijk dat u, voordat u uw onderneming verkoopt, goed op de hoogte bent van de mogelijkheden op fiscaal gebied. Het is natuurlijk wel van belang dat u ook voor uw pensioen alles goed geregeld heeft en dat u niet voor nare verrassingen komt te staan. De laatste jaren is er ook veel veranderd in de wetgeving omtrent de pensioenen, zeker voor ondernemers.

VDSD volgt alle ontwikkelingen nauwlettend en wij informeren onze relaties tijdig omtrent de noodzakelijke aanpassingen in bestaande pensioenregelingen.

Heeft u vragen over uw pensioen, of bent u van plan uw onderneming te verkopen? Laat u goed adviseren door één van onze gecertificeerde pensioenadviseurs. Bel 0252 – 416850 of mail naar info@vdsd.nl.

 

Bron: Nu.nl