Hoe hou ik het overzicht over mijn verzekeringsportefeuille?

0
1974
overzicht
⏰ Leestijd: 2 minuten

Vaak sluit u verschillende verzekeringen apart af. Denk hierbij aan telefoonverzekeringen, autoverzekeringen en dergelijke. Om te zorgen dat u het overzicht behoudt, is het goed om periodiek te controleren of al uw verzekeringen wel nodig zijn en of u niet over- of juist onderverzekerd bent.

Overdekking

Controleer of de dekking vanwege gewijzigde omstandigheden een tandje minder kan. Misschien kunt u de dekking voor uw overlijdensrisicoverzekering verlagen omdat uw kinderen inmiddels het huis uit gaan. En misschien kunt u voor een auto die enkele jaren ouder is geworden de allriskverzekering schrappen en volstaan met een WA-verzekering.

Onderdekking

Soms ligt ook onderdekking op de loer. Door de aanschaf van nieuwe spullen kan de inboedelverzekering ontoereikend blijken. En misschien moet u voor sommige verzekeringen een gezinsdekking nemen, vanwege de komst van een kind.

Dubbele dekking

Ongemerkt dubbel verzekerd zijn is zonde van het geld. Een klassieker is de vergoeding voor ziektekosten in het buitenland. Deze worden — althans in Europa — vaak al gedekt door uw basispolis en eventueel aanvullende verzekering, waardoor een medische kostendekking op de reisverzekering onnodig is.

Premie en voorwaarden

Premies en voorwaarden zijn voortdurend aan veranderingen onderhevig. Check voor een verzekering wordt verlengd of de dekking is verlaagd en of het misschien goedkoper en beter kan bij de concurrent. Soms kunnen verzekeringen zo sterk zijn verbeterd dat ze alsnog interessant worden. Zo zijn de premies van overlijdensrisicoverzekeringen de laatste jaren flink gedaald. Ook de voorwaarden van woonlastenverzekeringen, die uitkeren bij werkloosheid en tijdelijke arbeidsongeschiktheid, zijn flink verbeterd. “In het verleden hadden we forse kritiek op deze verzekeringen omdat er zoveel uitsluitingen waren dat in veelvoorkomende situaties bijna niemand aanspraak kon maken op een uitkering. Dat is nu niet meer het geval”, zegt André de la Porte, van de Vereniging Eigen Huis.

Natuurlijk is het niet gemakkelijk om dit allemaal zelf in kaart te brengen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Neem dan snel contact met ons op, wij adviseren u graag!

Bron: fd.nl