Moet ik een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij een huurhuis?

0
676
⏰ Leestijd: 2 minuten

Als je een hypotheek wilt afsluiten, is vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. Maar is het ook verstandig om zo’n verzekering af te sluiten bij een huurhuis?

Ook voor huurders belangrijk

Uit recent onderzoek van verzekeraar Scildon blijkt dat vooral huurders minder vaak een overlijdensrisicoverzekering (ORV) hebben afgesloten: dat is het geval bij maar liefst 69 procent van de gezinnen met een huurwoning. Ook als huurder is het belangrijk om hier bij stil te staan! Het is een manier om je nabestaanden verzorgd achter te laten. Zij kunnen er na jouw overlijden de inkomensterugval mee opvangen en de huur blijven betalen of een gat in het nabestaandenpensioen dichten. Woon je samen, dan krijgt je partner de uitkering om daardoor in het huurhuis te blijven wonen. Woon je alleen, dan kunnen je nabestaanden je financiële verplichtingen nakomen.

Let op: Je nabestaanden hebben niet automatisch het recht om in de woning te blijven wonen. Dat hangt er vanaf wie de huurovereenkomst is aangegaan. Moet jouw nabestaande verhuizen, dan is er geld nodig om naar een ander (huur)huis te verhuizen. Ook hiervoor kan de uitkering van de overlijdensrisico­verzekering gebruikt worden.

De kosten

De kosten van een ORV hangen voor een groot deel af van de leeftijd en de gezondheid van de aanvragers, de gewenste looptijd en het te verzekeren bedrag. Jonge, gezonde mensen kunnen voor een maandpremie van tien a vijftien euro al een redelijk bedrag verzekeren. In 2019 is de premie van veel ORV’s gedaald. Voor een ORV moet altijd een gezondheidsverklaring worden ingevuld. Voor advies- en bemiddelingswerkzaamheden brengen wij een vast bedrag in rekening. Wij informeren je daar vooraf over.

Inzicht in de situatie

Om een goede keuze te maken, is het van belang dat je inzicht krijgt in de situatie na overlijden. Hoe blijven je nabestaanden dan achter? In hoeverre is dan de huur nog op te brengen? Is er een nabestaandenpensioen? Is er ander vermogen uit bijvoorbeeld spaargeld of een erfenis? Dat heb je niet meteen duidelijk. Overleg daarom met ons wat voor jou en je nabestaanden de beste keuze is.