Grote onrust bij toeristen door problemen Thomas Cook

0
754
⏰ Leestijd: 2 minuten

Thomas Cook en het bijbehorende Neckermann annuleren alle geboekte reizen. Door het dreigende faillissement van de reisorganisatie ontstaat veel onrust bij mensen die een reis hebben geboekt of al op vakantie zijn.

Al op vakantie

Op sociale media delen Nederlanders de problemen die zij ervaren nu duidelijk is dat Thomas Cook in problemen verkeert. Sommigen mogen hun hotelkamer niet meer in, tenzij ze direct de rekening betalen, wat soms gaat om meer dan duizend euro. En dat terwijl ze voor vertrek de volledige reissom al hebben betaald. Ruim tienduizend mensen zijn op dit moment op vakantie via de Nederlandse tak van Thomas Cook.

Stichting Garantiefonds Reisgelden

De Stichting Garantiefonds Reisgelden staat garant voor de consument als de reisorganisatie in financiële problemen komt of failliet gaat. In principe zorgen zij ervoor dat de reis gewoon wordt uitgevoerd of terugbetaald. Thomas Cook is hierbij ook aangesloten, maar er is veel onduidelijkheid over wat toeristen moeten doen als het hotel hen voor een ultimatum stelt. Mogelijk krijgen ze dat bedrag niet terug.

Na vandaag geen reizen meer

Ook na vandaag zullen Thomas Cook en Neckermann geen reizen meer uitvoeren. Mensen die na vandaag op reis zouden gaan met de organisaties moeten contact opnemen met reisbureaus die zijn aangesloten bij de ANVR/SGR, om te kijken of ze kosteloos omgeboekt kunnen worden of hun geld terugkrijgen.

“Reisorganisaties zullen voor hen op zoek gaan naar een alternatieve reis. Dat wordt dan betaald via de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)”, zegt Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. “Er kunnen wel wat meerkosten aan vastzitten, bijvoorbeeld als je in een ander hotel terechtkomt dat iets duurder is. Lukt het niet om je om te boeken, dan krijg je via het reisbureau en de SGR je geld terug.”

Ook gevolgen voor toeristische sector

Niet alleen toeristen ondervinden problemen, ook hoteleigenaren en hun personeel maken zich grote zorgen. Tachtig procent van de hotels in de regio rond badplaats Chersonissos heeft contracten met de Britse touroperator. Thomas Cook is daar de grootste speler. Een hoteleigenaar vertelt: ”Als ook de Duitse tak van Thomas Cook omvalt, staan we de laatste weken van het seizoen leeg.”