Is jouw onderneming goed voorbereid op een cyberaanval?

0
486
⏰ Leestijd: 2 minuten

Vorige week schreven we al dat het aantal gevallen van cybercrime tijdens de coronacrisis explosief is gestegen op particulier vlak. Maar ook kiezen hackers er steeds vaker voor om bedrijven gericht aan te vallen in plaats van met hagel te schieten. 

Flinke toename politieaangiftes cybercrime

In de periode januari tot en met mei 2020 is er een toename te zien van 383 procent in het aantal aangiftes ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En dat is waarschijnlijk nog niet alles, want getroffen ondernemingen zullen niet graag openlijk vertellen over hun problemen. Met name in de maand mei is het aantal aangiftes flink gestegen. Enerzijds ligt een oorzaak bij de vele websites die ontwikkeld werden om coronanieuws te verspreiden. Van deze informatiebehoefte werd door hackers gretig gebruik gemaakt. De ene na de andere nep website werd gelanceerd. Ook het tijdelijk sluiten van winkels heeft gezorgd voor een toename van het aantal online aankopen. Hackers hebben ook hier gebruik van gemaakt door nep websites te maken.

Hoe bescherm je je onderneming tegen cybercriminaliteit?

Het is dus duidelijk dat dit een groeiend probleem is. Belangrijk dus om je goed te wapenen tegen dit soort criminaliteit. Heb je al eens nagedacht hoe je je onderneming kunt beschermen? We geven je vijf tips:

  1. Zorg voor bewustwording bij medewerkers

Maak al je medewerkers bewust van de gevaren en stel beveiligingsprocedures en protocollen in. Denk daarbij aan instructies over hoe om te gaan met persoonsgegevens, inlogcodes en pincodes, verdachte e-mails, online betalingen en back-ups.

  1. Maak back-ups

Maak regelmatig back-ups van je belangrijkste softwareprogramma’s (zoals Windows), je beveiligingssoftware en data, zodat je na een cyberaanval sneller weer aan het werk kunt.

  1. Moderne netwerkapparatuur

Maak gebruik van moderne en professionele netwerkapparatuur. Probeer consumentenapparatuur te vermijden.

  1. Denk ook aan gevaren buiten het bedrijfsnetwerk

Smartphones, laptops, usb-sticks en generieke usb-portals zijn met name vatbaar voor besmettingen buiten het bedrijfsnetwerk. Zorg er ook voor dat deze beschermd zijn.

  1. Vertrouw niet blind op opslagdiensten

Wees je ervan bewust dat ook websites en diensten waarbij bestanden opgeslagen of verzonden kunnen worden, zoals WeTransfer en Dropbox, ook gehackt kunnen worden.

Onderneming verzekeren?

Als je het slachtoffer wordt van cybercrime kan dit grote gevolgen hebben. Dit kan variëren van het mislopen van omzet en ontvreemding van klantgegevens of personeelsgegevens tot een onbereikbare server en zelfs identiteitsfraude. Redenen genoeg om eens goed te bekijken of je je onderneming hiervoor wilt verzekeren.

Uit onderzoek van Ipsos onder 745 mkb’ers en zzp’ers blijkt dat slechts 19 procent na een cyberaanval een cyberverzekering heeft afgesloten. Zo’n verzekering beschermt je bedrijf tegen alle vormen van cybercrime. Daarnaast krijg je van veel verzekeraars ook de nodige hulp om cyberaanvallen te voorkomen en informatie hoe ermee om te gaan. Daarnaast ontvang je een financiële vergoeding als je de dupe bent van deze vorm van misdaad.

De premie van een cyber­verzekering varieert per onderneming. Het vaststellen van de premie is afhankelijk van het te verzekeren bedrag, je omzet, je branche en het soort bedrijf dat je hebt. Bekijk met ons de mogelijkheden.