Ondernemers blijven het lastig vinden om op vakantie te gaan

0
717
vakantie

Het is weer vakantietijd, veel mensen zijn aan het afronden en maken zich klaar voor de komende vakantieperiode. Toch blijkt dat ondernemers in het mkb niet zo makkelijk op vakantie gaan als mensen die in loondienst zijn.

Onderzoek in opdracht van Teamleader onder Nederlandse mkb’ers wijst uit dat 61% van de Nederlandse ondernemers niet op vakantie gaat wanneer hij of zij dat graag wil, maar op rustige momenten binnen het bedrijf. 12% geeft zelfs aan helemaal niet op vakantie te gaan om zo de regie over de onderneming te behouden.

Geen tijd voor vrijmaken

Vooral binnen scale-ups vinden ondernemers het lastig om hun vakantiedagen te claimen. 22% zegt geen tijd vrij te kunnen maken om hun vakantiedagen op te nemen. Hierdoor zit vakantie er voor veel ondernemers niet in en kunnen ze alleen enkele dagen ‘weg’ als het bedrijf in een rustige periode zit, bijvoorbeeld rond kerst.

Loskomen van werk

Ondernemerschap laat zijn sporen achter in het privéleven van ondernemers. Niet alleen kunnen veel ondernemers niet op vakantie op het moment dat ze willen, ze komen ook lastig los van hun werk tijdens hun vakantie. 43% van de ondervraagden geeft aan bereikbaar te zijn voor urgente zaken en ruim een kwart van de vakantievierende ondernemers (27%) is continu in contact met het thuisfront.

Lengte en locatie minder invloed

Een derde van de mkb’ers pakt het slim aan en zorgt voor gekwalificeerd personeel op wie ze kunnen vertrouwen tijdens hun afwezigheid. De lengte en locatie van de reis zijn minder van invloed. Bijna 80% viert geen dag korter vakantie dan ze willen en slechts 8% blijft dichtbij huis.

12% niet op vakantie

“Ondernemerschap kent vele voordelen, maar ook nadelen”, aldus Rob Klijsen, Country Manager bij Teamleader Nederland. “De gemiddelde ondernemer trekt niet op vrijdagmiddag de deur achter zich dicht om die maandagochtend pas weer te openen. Dit is echter vaak een weloverwogen keuze en vormt voor de meesten geen issue. Ik vind het wel opvallend dat gemiddeld 12% aangeeft helemaal niet op vakantie te kunnen.”

Bron: deondernemer.nl