Onbetaalbare zorg door te dure medicijnen?

0
582
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Er is de laatste tijd veel over te doen: de enorme prijsstijging van geneesmiddelen. Sommige farmaceuten kopen concurrenten op, monopoliseren zo een geneesmiddel en maken dat een stuk duurder. Hierdoor ontstaan in de samenleving veel twijfels over de betaalbaarheid van de zorg.

Oproep

Ook Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport is bezorgd over de prijsstijging van geneesmiddelen. Hij heeft een brief gepubliceerd in de Volkskrant waarin hij verschillende partijen oproept om ervoor te zorgen dat de medicijnen voor de patiënt betaalbaar blijven. Dure medicijnen worden een steeds groter aandeel in het zorgbudget. Op dit moment geven ziekenhuizen ongeveer 2,2 miljard euro uit aan deze geneesmiddelen.

Transparantie

Eén van die partijen is de farmaceutische industrie. Zij werken nauwelijks mee aan betaalbare zorg en is allesbehalve transparant over de prijsopbouw van medicijnen. Bruins wil de farmaceutische industrie vragen om duidelijk te maken hoe die prijzen tot stand komen. Wanneer duidelijk is  waarom sommige medicijnen zo duur zijn, kan er misschien enig begrip ontstaan. Zo lang er geen informatie wordt gedeeld, zullen mensen nooit begrijpen waarom de hoofdprijs wordt gevraagd.

Ten koste van andere zorg

Ook de Nederlandse Zorgautoriteit, de toezichthouder op de zorgmarkt, wil dat er actie wordt ondernomen. De uitgaven aan dure geneesmiddelen stegen de afgelopen jaren harder dan de rest van de medisch-specialistische zorg, berichtte zij begin dit jaar. Naar schatting ging 8,8 procent van de totale uitgaven aan medisch-specialistische zorg in 2017 op aan dure geneesmiddelen. De NZa is bang dat dit ten koste gaat van de andere zorg.

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), de brancheorganisatie van geneesmiddelenfabrikanten die zich richten op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, roept op tot een geneesmiddelentop, waarbij de minister en bedrijven om de tafel gaan om te praten over hoe de medicijnen betaalbaar gehouden kunnen worden.