Meer weten: hoe verzekert u als ondernemer uw leaseauto

0
2765
leaseauto
⏰ Leestijd: 2 minuten

Veel zakelijke rijders hebben een leaseauto. Bij operational lease zit de verzekering vaak in het leasecontract en is dus in de meeste gevallen geregeld. Toch kunnen er ook afspraken gemaakt zijn dat de onderneming zelf zorg dient te dragen voor een deugdelijke verzekering. Online zijn er een aantal tools van verzekeraars te vinden waarmee u snel de kosten van uw autoverzekering kunt laten berekenen.

Typen leaseovereenkomsten: operational- en financial lease

Operational Lease

Een operational leasecontract houdt in dat u een vast bedrag per maand betaalt voor de auto. De leasemaatschappij rekent een vast bedrag per maand voor onder andere; afschrijving, wegenbelasting, reparatie en de verzekering. In sommige gevallen is het mogelijk om bij operational lease de auto zelf te verzekeren. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij echter de eigenaar van de auto.

Financial lease

Bij financial lease dient u zelf de kosten te betalen als onderneming. Denk hierbij aan afschrijving, verzekering, wegenbelasting, reparaties et cetera. Bij financial lease bent u dus zelf de eigenaar van de auto.

Zelf een leaseauto verzekeren

Heeft u een leaseauto dan is een All-risk/ WA+ Cascoverzekering een goede keuze. In de meeste gevallen wordt dit ook verplicht gesteld door de leasemaatschappij. Daarnaast dient er een zogenaamde leaseclausule op de polis geplaatst te worden. Met een leaseclausule geeft de verzekeraar aan dat de schadepenningen worden overgemaakt naar de leasemaatschappij wanneer de auto bijvoorbeeld total-loss wordt verklaard. Wellicht is het dus verstandig om te kiezen voor een uitgebreidere cascoverzekering met bijvoorbeeld een nieuw of aanschafwaarderegeling.

Hoe zit het nu precies met schadevrije jaren bij de leaseauto?

Schadevrije jaren worden opgebouwd op naam van de verzekeringsnemer. Wie de verzekeringsnemer is, hangt af van de afspraken tussen de onderneming en de leasemaatschappij. Heeft de ondernemer afgesproken om de auto zelf te verzekeren, dan is de onderneming ook automatisch de verzekeringsnemer en bouwt de onderneming schadevrije jaren op. Is er afgesproken dat de leasemaatschappij de verzekering voor haar rekening neemt, dan worden de schadevrije jaren op naam van de leasemaatschappij geregistreerd.

In het laatste geval kunt u dus de schadevrije jaren opvragen bij de leasemaatschappij. De leasemaatschappij geeft dan een leaseverklaring af die de verzekering kan gebruiken voor de schadevrije jaren van de onderneming.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem snel contact met ons op via 0252 – 416850 of mail naar info@vdsd.nl.