Zzp’ers mogen prijsafspraken maken

0
724
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Autoriteit Consument & Markt komt met richtlijnen voor tariefafspraken voor zzp’ers, zodat zij zich kunnen verzekeren van een minimuminkomen.

Minimumtarief

Het kabinet heeft berekend met welk uurtarief een zzp’er kan rondkomen en zich kan verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Dit uurtarief bedraagt 16 euro. Het kabinet wil deze maatregel invoeren vanaf begin 2021. Tot die tijd zal de ACM geen boetes opleggen als zzp’ers afspraken maken om dit minimumtarief nu al te realiseren.

Laag loon

Op dit moment werken 85 duizend zzp’ers onder dat tarief, blijkt uit een inventarisatie van economisch onderzoeksbureau SEO. Deze zelfstandigen werken vooral bij de post, in de tuinbouw, cultuursector, thuiszorg en personenvervoer. Sommigen van hen verdienen zelfs minder dan 10 euro per uur.

Groeiende groep

De groep zelfstandigen in Nederland groeit al jaren. In 2017 waren er 1,2 miljoen zzp’ers. Het aandeel is het grootst in de kleinere sectoren zoals industrieel ontwerpen, haar- en schoonheidsverzorging en de afwerking van gebouwen.