Meer mensen blijven bij huidige zorgverzekering

0
188
⏰ Leestijd: < 1 minuut

In het najaar van 2019 zijn 1,1 miljoen mensen veranderd van zorgverzekeraar. Dit is 6,2 procent van alle verzekerden. Vorig jaar was het overstappercentage 7 procent. Door het schrappen van kortingen werd juist een massale overstap verwacht.

Overstappers

Verzekerden konden tot 1 januari 2020 hun zorgverzekering opzeggen. De nieuwe zorgverzekering moet wel voor 1 februari 2020 zijn afgesloten. Het voorlopige percentage van 6,2 procent kan dus nog veranderen. Het overstappercentage gaat over het aantal verzekerden dat is gewisseld tussen zorgverzekeraars. Het gaat niet over het wisselen tussen twee labels die onder dezelfde zorgverzekeraar vallen.

Reden voor laag percentage

Op de laatste dag dat Nederlanders het contract met hun oude zorgverzekeraar konden opzeggen, waren de vier grote verzekeraars nog met tientallen ziekenhuizen en ziekenhuisgroepen aan het onderhandelen over de contracten. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het lagere overstappercentage. Dat de onderhandelingen nog liepen, betekent dat niet iedereen zekerheid had over de vraag of het ziekenhuis in de buurt wel of geen zorgplafond heeft, met mogelijke patiëntenstops tot gevolg. Terwijl de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een paar maanden geleden nog waarschuwde dat Nederlanders bij het overstappen naar een nieuwe verzekeraar juist op deze plafonds moeten letten.