Maakt u het ze niet te makkelijk?

0
897
Cybercriminaliteit
⏰ Leestijd: 1 minuut

Misschien heeft u het afgelopen week wel gehoord, gezien of gelezen: het Ministerie van Justitie en Veiligheid is een campagne gestart om de burgers te waarschuwen voor cybercriminaliteit.

Campagne

Met radiocommercials, filmpjes op social media, persberichten en diverse posts op Facebook, Snapchat, Instagram en Twitter probeert het ministerie van Veiligheid en Justitie uw aandacht te trekken. Onderdeel van de campagne zijn de nodige tips en een website waarmee u zich beter kunt wapenen tegen de online gevaren van ons digitale tijdperk.

Statistieken

Eerder besteedden wij al aandacht aan internet criminaliteit. Dat de campagne geen overbodige luxe blijkt wederom uit de statistieken. Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat zijn persoonlijke gegevens interessant zijn voor internetcriminelen, maar lang niet iedereen neemt de juiste voorzorgsmaatregelen. Zo gebruiken vier op de tien Nederlanders regelmatig gratis openbare wifi-netwerken. Ook kiezen vier op de tien mensen hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts.

Updates en wachtwoorden

“Alleen al door software-updates meteen uit te voeren en sterke wachtwoorden te gebruiken, neemt de kans af dat internetcriminelen bij persoonlijke gegevens als foto’s, wachtwoorden en bankgegevens kunnen komen”, schrijft het ministerie in een persbericht. Meer tips zijn te vinden op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl en in dit artikel.