Let jij op de elektrische apparaten in je huis?

0
1464
Stekkerdoos
⏰ Leestijd: 2 minuten

We verzamelen talloze elektrische apparaten in en rond ons huis. Het eerste apparaat wat je ziet als je ‘s ochtends je ogen open doet is waarschijnlijk je telefoon. Over een offline ochtendroutine zullen we het maar niet hebben, maar heb je hem de hele nacht aan de oplader gehangen? Dat kun je beter niet doen. En dat geldt niet alleen voor je geliefde telefoon.

Er ontstaan steeds meer woningbranden door oververhitte batterijen of accu’s. Dat staat in de Risicomonitor Woningbranden van Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Rudi Buis, van het Verbond van Verzekeraars, geeft ook aan dat overladen extreem gevaarlijk is. “Wij raden dan ook aan onmiddellijk de stekker uit het stopcontact te trekken als de accu ‘vol’ is.” De brandweer noemt dit overladen ‘levensgevaarlijk’.

Let ook op andere apparaten

Het Verbond van Verzekeraars heeft berekend dat 49% van de branden ontstonden door defecte of verkeerd gebruikte apparaten. Dit geldt niet alleen voor opladers van je mobiele telefoon, maar dus ook voor andere apparaten, zoals in de keuken. Het is makkelijk om van al deze apparaten de stekker in het stopcontact te laten, maar echt veilig is het niet. De Brandweer geeft hiervoor tips.

Zet apparaten liever uit dan op stand-by

Als een elektrisch apparaat aan staat, worden onderdelen binnenin het apparaat heet. Als het apparaat op stand-by staat, blijven die onderdelen warm. Met het uitschakelen van apparatuur bespaar je ook nog eens energie.

Sluit elektrische apparaten verstandig aan

Grote stroomverbruikers zoals elektrische frituurpannen kun je beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten dan op een kabelhaspel of stekkerdoos. Als e toch een kabelhaspel wilt gebruiken, rol hem dan helemaal uit. Het opgerolde snoer kan namelijk warm worden en als het isolatiemateriaal smelt, kan kortsluiting en daardoor brand ontstaan.

Geef halogeenverlichting de ruimte

Zet halogeenspotjes niet te dicht bij gordijnen en meubels, ze kunnen lelijke schroeiplekken veroorzaken. Als gordijnen langdurig worden verhit, kunnen ze plotseling in brand vliegen.

Kortom, genoeg waarschuwing en tips om je huis veilig te houden!