Leefstijlcoach in basiszorgverzekering

0
573
Leefstijlcoaching
⏰ Leestijd: 2 minuten

Het is voor veel mensen een terugkerend thema: gezonder leven. Sporten en gezond eten klinkt allemaal niet heel ingewikkeld, maar als het aankomt op volhouden blijkt het tegendeel. Het kabinet geeft mensen een steuntje in de rug door de leefstijlcoach nu op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.

Leefstijlcoaching

Leefstijlcoaching, ook wel gecombineerde leefstijlinterventie genoemd, is advies en begeleiding bij voeding, beweging en gedrag. Het helpt bij het krijgen van een gezondere leefstijl.

Waarom deze aanpassing?

Overgewicht verhoogt het risico op aandoeningen als diabetes type 2, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Daarnaast leiden mensen met (ernstig) overgewicht vaak ook aan psychische problemen zoals depressie. Door mensen te leren hoe zij, via een programma met een leefstijlcoach, gezonder kunnen leven, worden veel van deze problemen voorkomen. Dit scheelt uiteindelijk weer zorgkosten.

Het geldt niet voor iedereen

Deze maatregel geldt alleen voor mensen met overgewicht en een vergrote kans op chronische ziektes. Zij kunnen een programma van twee jaar vergoed krijgen. Toch is staatssecretaris Paul Blokhuis blij met deze stap. Het kabinet trekt voor dit plan een bedrag uit van 9 miljoen euro.

“We moeten ergens beginnen. Het is best wel bijzonder dat we deze stap maken. Eigenlijk is de zorgverzekeringswet er voor de zorg. Dit is een preventieve maatregel. Dus we beginnen wat kleiner.”

Kritiek

Toch is er wel wat kritiek op deze maatregel. Voor maar een klein deel van de mensen die überhaupt in aanmerking komen, zou zo’n programma werken. Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan vraag zich ook af of het een goede maatregel is:

“Tien tot twintig procent lukt het en weet het ook vol te houden. Dat levert een forse gezondheidswinst op, maar de rest lukt het niet.”

Hij denkt dat meer mensen gebaat zijn bij een belasting op bijvoorbeeld frisdrank. De toekomst zal uitwijzen of deze maatregel bijdraagt aan een gezondere leefstijl van mensen en of het resulteert in een verlaging van de zorgkosten. Het is in ieder geval een stap dichterbij een gezondere samenleving.