Wat betekent het kabinet Rutte III voor mij? De hoofdlijnen

0
1878
kabinet Rutte III
⏰ Leestijd: 2 minuten
Tekst: Mark J.A. Simons, FFP RPA

Na de langste formatie ooit staat het nieuws er bol van: alle nieuwe wetten, wetsvoorstellen en regels die het kabinet Rutte III wil invoeren. Wat is er nu voor u van belang? Mark Simons zet het voor u op een rij.

Belasting op werk wordt verlaagd

Vanaf 2020 zullen er maar twee belastingschijven bestaan; tot € 68.600,- inkomen betaalt u  36,93%  belasting en Nederlanders met een inkomen boven € 68.600,- gaan 49,5% belasting betalen. Dit wordt ook wel de ‘vlaktaks’ genoemd.

Voorbeeld:

kabinet Rutte III
Overzicht belasting nu t.o.v Belastingstelsel na 2020

Hypotheekrenteaftrek en afschaffing ‘Wet Hillen’

Vanaf 2020 daalt de hypotheekrenteaftrek met 3% per jaar tot de grens van 36,93% bereikt is. Dit is nodig omdat de renteaftrek anders hoger zou worden dan de te betalen belasting. Daarnaast zal de ‘Wet Hillen’ verdwijnen. Dat betekent dat als u uw hypotheek helemaal heeft afgelost, u over het eigenwoningforfait belasting moet betalen.

Belasting op spaargeld wordt verlaagd

Het vermogen waarover u geen belasting hoeft te betalen, wordt verhoogd tot € 30.000,-. Heeft u een (fiscale) partner, dan betaalt u tot € 60.000,- geen belasting over uw vermogen. Het kabinet heeft verder bekend gemaakt dat vanaf 2019 waarschijnlijk ook de belastingdruk omlaag zal gaan. Hierover is echter nog niets concreets bekend.

Pensioenstelsel wordt aangepast

Wij schreven er al eerder over: het kabinet Rutte III gaat het pensioenstelsel aanpassen. Het nieuwe kabinet spreekt de belofte uit dat ons pensioenstelsel vanaf 2020 anders wordt. We blijven met zijn allen pensioen opbouwen en risico’s delen, maar het doel is dat iedereen zijn persoonlijke pensioenvermogen gaat opbouwen. Wilt u meer weten over de (tot nu toe bekende) veranderingen? Lees dan hier meer.

Zorgverzekering en eigen risico

Het eigen risico blijft € 385,- per jaar. Dit heeft onder andere tot gevolg dat de premies voor de zorgverzekeringen wel weer verder zullen wel stijgen.

Nieuw soort schoolreisje

Het is de bedoeling dat scholieren tenminste één keer het Rijksmuseum en de Tweede Kamer tijdens hun schooltijd bezoeken.

Heeft u meer vragen over het nieuwe kabinet, uw pensioen of uw verzekeringsportefeuille? Neem dan snel contact met ons op via 0252 – 416850 of mail naar info@vdsd.nl.