⏰ Leestijd: 6 minuten

Het is inmiddels een jaar geleden dat je aan de slag bent gegaan voor VDSD. Daar hebben we een mooi interview over geplaatst. Hoe gaat het nu met je in deze gekke tijd?
”Het gaat heel goed met mij! Ik ben nog steeds iedere dag zo blij dat ik de stap heb gezet om bij VDSD te gaan werken. Heb het ontzettend naar mijn zin!

VDSD is een betrokken, persoonlijk en klantgericht bedrijf. Met onze kennis en deskundigheid geven wij onze klanten, in begrijpelijke taal, onafhankelijk advies. Wij kennen onze klanten en bieden altijd vertrouwen, zekerheid en nazorg. In deze missie herken ik mezelf helemaal, ik geloof er heilig in. Ik bekijk het altijd vanuit de andere kant, dus hoe ik het zou vinden als ik de klant zou zijn. De persoonlijke en klantgerichte manier waarop ons hele team de bestaande en nieuwe relaties benadert, is voor mij heel belangrijk. Daar sta ik voor. Ik merkte al vrij snel dat wij deze visie allen in ons DNA hebben! Dat geeft mij heel veel voldoening. Het is geweldig leuk om met een groep hele fijne, betrokken, enthousiaste en empathische collega’s iets heel moois neer te zetten. Je weet dat iedereen dezelfde drive heeft, dat versterkt elkaar.”

Wat fijn dat je helemaal op je plek bent bij VDSD! Werk je nu ook meer thuis, en hoe zorg je er dan voor dat je alles in goede banen leidt? Je vertelde eerder dat je jonge kinderen hebt, dus dat is misschien best een uitdaging!
”Ja, ik werk meer vanuit huis. Wij volgen bij VDSD uiteraard de richtlijnen van het RIVM. We hebben goed overleg met elkaar wie wanneer op kantoor aanwezig is. Met natuurlijk de daarbij horende de 1,5 meter afstand en de nodige hygiënische maatregelen. Dat gaat prima. Het is goed geregeld bij ons!

En.. natuurlijk heb ik, net als vele Nederlanders, de nodige juftaken erbij gekregen. Dat viel niet mee in het begin haha. Eerlijk gezegd is het nog steeds niet mijn hobby. Ik heb veel respect gekregen voor de leerkrachten in ons land. En de uitdaging valt echt mee hoor, heb zeker geen klagen. Ons werk kan met wat aanpassingen hier en daar gewoon doorgaan. Zo werk ik wat vaker in het weekend en kan zo dus de juftaken doordeweeks op mij nemen. Ik mis wel steeds meer het persoonlijke contact met relaties, face-to-face. Nu de versoepelingen toenemen, hoop ik binnenkort toch wat meer te kunnen afspreken op locatie in plaats van contact te zoeken via bijvoorbeeld videobellen. Ik krijg een veel beter beeld van de situatie wanneer ik bij bedrijven ter plekke aanwezig kan zijn.

Wat mij wel bezighoudt is dat er relaties zijn die het heel zwaar hebben nu. Dat raakt mij en ik leef erg met deze relaties mee. Ik probeer waar kan ondersteuning te geven. Door bijvoorbeeld mee te denken over oplossingen om bijvoorbeeld de tijd te kunnen overbruggen, het effectief inzetten van personeel en veilig werken, betalingsregelingen te treffen met verzekeraars of ervoor te zorgen dat tijdelijke initiatieven van vindingrijke ondernemers ook verzekerd zijn. Daar hebben we de eerste weken van de pandemie heel wat ondernemers in kunnen steunen. Dat is fijn!

De sport en ontspanning lukt ook goed hoor. Hardlopen kan altijd wel ergens tussendoor. Ik heb mezelf een doel opgelegd om iedere dag een minimaal een x aantal stappen te lopen. En daar hou ik mijzelf dan ook aan. Ik probeer wel echt te zorgen dat ik zo fit mogelijk blijf, gezond te eten en dat mijn weerstand optimaal is. Dat is denk ik nu heel erg van belang.”

Het is mooi dat je relaties kunt helpen in moeilijke tijden. Toen je begon aan je nieuwe baan bij VDSD wilde je graag meer verdieping zoeken in je werk, en dat moest wel lukken met je functie als adviseur bedrijfsmatige schade en inkomensverzekeringen. Is dat gelukt?
”Jazeker, dat is absoluut gelukt. Ik heb nog meer dan voorheen de overtuiging dat het onmogelijk is om relaties als financieel adviseur op alle gebieden goed te kunnen bijstaan. En dus dat specialiseren een noodzaak is. Het palet is veel te breed en veel te veel geworden voor financieel adviseurs. Dat blijkt alleen al uit de hoeveelheid kennis die je moet bijhouden om te mogen blijven adviseren op alle onderdelen. Dan heb ik het over de onderdelen zorg, vermogen, hypotheek, inkomen, schade (zakelijk en particulier), collectief pensioen. Ik hou nog steeds alles bij en mag wettelijk gezien op alle terreinen adviseren. Maar ik geloof daar niet meer in. En je moet dat als individu ook niet willen. Ik vind dat je moet doen waar je goed in bent en dat je je dus moet richten op bepaalde vakgebieden.

Op de vakgebieden collectief pensioen, levensverzekeringen en financiële planningen hebben andere collega’s binnen VDSD juist weer hun focus op gelegd. Zodoende is er heel veel vakkennis en kunnen relaties rekenen op hoogwaardig advies. En zo kan het zijn dat één relatie meerdere adviseurs heeft binnen VDSD.

Door mij te focussen op het specialisme zakelijk schade en Inkomen is die extra verdieping er gekomen. Dat is erg leuk. Op het schadegebied had ik al een opleiding gevolgd voor gecertificeerd Risk Management Consultant (GRMC). Ik sta ingeschreven in het register GRMC en volg onder andere jaarlijks hiervoor een dagopleiding om de nodige kennis up-to-date te houden.

Op inkomensgebied ben ik begin dit jaar gestart met de opleiding Registeradviseur Verzuim en Inkomensmanagement (RVI). Een hele interessante opleiding, die ook zeker weer aansluit op de risico management opleiding. Ik heb inmiddels twee opleidingsdagen achter de rug en ben er zeer enthousiast over. Door de corona crisis is de opleiding tijdelijk gestopt en gepland naar eind van het jaar of begin 2021. Ik merk dat ik met de informatie van de afgelopen twee opleidingsdagen al veel meer toegevoegde waarde heb kunnen bieden aan mijn relaties. Dus dat belooft wat.”

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen met je vorige baan?
”De overeenkomst is dat ik bij mijn vorige baan ook een betrokken, persoonlijke en klachtgerichte manier van werken heb nagestreefd. Ik durf te zeggen dat dit zal worden beaamd door mijn oude relaties. Dat zit in mijzelf, dus in die zin is mijn werk niet anders.

Het verschil is dat VDSD een groter bedrijf is en echt de focus legt op specialisatie. Het is fijn om binnen een bedrijf te werken waar je overtuiging in alle opzichten voor 100% gedeeld wordt! Het voelde meteen als thuis.”

Je bent gecertificeerd Risk Management Consultant. Wat houdt deze certificering in?
”Risicomanagement beslaat een breed aandachtsgebied waarbinnen in principe naar alle mogelijke risico’s binnen een onderneming kan worden gekeken. In het kort komt het erop neer dat je een ondernemer kunt begeleiden om risico’s die in de weg staan om de bedrijfsdoelstellingen te behalen in kaart te brengen. Deze risico’s kun je elimineren, verminderen, zelf dragen of overdragen. Het verzekeringsvak gaat te vaak nog om het laatste. Dus risico’s overdragen oftewel verzekeren.

Maar er zijn natuurlijk andere manieren om risico’s te beperken. Tijdens de opleiding ben ik getraind om juist toegevoegde waarde te kunnen bieden op dat deel wat niet opgelost wordt met een verzekering afsluiten. En dat vond ik zeer interessant. Ik ben ervan overtuigd dat je als adviseur juist daar veel meer toegevoegde waarde kunt bieden. Al kijk je alleen maar naar bijvoorbeeld het stuk verzuimmanagement. Menselijk kapitaal wordt vaak onderschat binnen een bedrijf. Als werknemers eenmaal ziek zijn, ben je eigenlijk al te laat. Het is geweldig om juist ervoor te zorgen dat het zover niet komt. En dan kun je vele malen meer geld en energie besparen dan dat je alleen voor een ondernemer kijkt naar een goedkopere verzuimverzekering. Met de opleiding spelen ook zaken als psychologie een belangrijk onderdeel. Dat vind ik zeer interessant.”

Je hebt tijd geïnvesteerd om de klant meer te kunnen bieden. Wat was hiervoor je motivatie?
”Ik wil mezelf blijven ontwikkelen om, vanuit mezelf gezien te blijven groeien.

Maar ook toegevoegde waarde als adviseur te kunnen blijven bieden. Vooruit te kunnen lopen op de ontwikkelingen in de markt. En wat mij vooral ook motiveert, om zo dicht mogelijk naast de ondernemer te kunnen staan. Het geeft mij veel energie als je merkt dat je je steentje kunt bijdragen in het behalen van doelstellingen van een onderneming.”

 Wat betekent deze certificering voor jou en voor de klanten van VDSD?
”Voor onze relaties betekent dit dat ze ervan op aan kunnen dat wij, want ik doe dit niet alleen, ook in de toekomst ze optimaal van dienst te kunnen zijn. En meer kunnen aanbieden dat alleen het bemiddelen bij de totstandkoming van een verzekering. Kostenbesparing kan op andere gebieden vele malen groter zijn en veel meer impact hebben.

En voor mezelf betekent deze certificering als GRMC en in de toekomst ook RVI dat ik op deze manier mijn professionaliteit kan waarborgen voor de relaties. En ik heb er plezier in om te blijven leren!”