Minder inbraken, zomervakantie wel populair

0
96
⏰ Leestijd: 2 minuten

Nu de zomervakantie voor de deur staat, gaan veel mensen genieten van de welverdiende rust, al dan niet over de grens. Dit betekent dat er weinig mensen thuis zijn, waardoor de zomervakantie ook voor inbrekers een interessante periode is.

Minder claims

In het algemeen, dus niet specifiek in de zomer, is er een daling te zien in het aantal claims. Na een woninginbraak is het aantal claims in 2018 met 5,7 procent afgenomen ten opzichte van 2017. We zien al langer een dalende trend in het aantal claims op de inboedel- en opstalverzekering naar aanleiding van inbraak. In alle provincies zakte het aantal inbraken ten opzichte van 2017, behalve in Friesland, daar was juist een behoorlijke stijging zichtbaar van 11,6 procent.

Zomervakantie

De zomervakantie blijft wel een populaire periode voor inbrekers, blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken, samengesteld door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond voor Verzekeraars. De afgelopen vijf jaar noteerden verzekeraars gemiddeld 5392 claims in juli. Dat is 10 procent meer dan de 4.889 claims die verzekeraars gemiddeld ontvangen in juni. In augustus ligt het gemiddeld aantal inbraakclaims met 5.574 nog hoger. Na de zomervakantie daalt het aantal claims met 9 procent in september.

Grootste daling

De minste inbraken vonden plaats in Zeeland. Daar werden vorig jaar 11,6 procent minder inbraakclaims ingediend. De meeste kwamen uit Limburg en Noord-Brabant. Uit Limburg ontvingen verzekeraars 114 inbraakclaims per 10 duizend huishoudens en uit Noord-Brabant 103. In Amersfoort was de stijging opmerkelijk, daar steeg het aantal claims naar aanleiding van een inbraak met maar liefst 28,7 procent.

Maatregelen

Uiteraard kun je zelf ook maatregelen nemen om je huis veilig achter te laten. Geef bijvoorbeeld aan de buren door dat je op vakantie bent, verspreid niet op sociale media dat je weg bent van huis en gebruik tijdschakelaars voor de verlichting, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.

Wij willen je in ieder geval een veilige en ontspannende vakantie wensen!