Wintertijd = inbraaktijd. De 6 beste preventietips

0
1650
⏰ Leestijd: 2 minuten

De zomervakantie staat bekend als een populaire periode voor inbrekers omdat veel mensen dan van huis zijn, maar ook de winter is een geliefde periode.

Verdriedubbeling

Uit cijfers van de InbraakBarometer blijkt dat in de wintermaanden het risico op inbraak aanzienlijk groter is. Vooral rondom de feestdagen en de jaarwisseling is een piek te zien. Tijdens de jaarwisseling verdriedubbelt de kans op woninginbraak ten opzichte van ‘normale’ dagen in december en januari. Met name in Zeeland, Drenthe en Limburg is alertheid geboden, omdat daar de kans slachtoffer te worden van inbraak het meest toeneemt.

Letterlijk een donkere periode

In de periode november tot en met februari is het risico op inbraak het hoogst, de periode waarin het vroeg donker is. Omdat de verlichting in huis weer aan gaat, is het voor inbrekers makkelijk te zien of iemand thuis is.

Wat opvalt, is dat inbrekers liever kiezen voor een rijtjeshuis dan een vrijstaande woning omdat het hang- en sluitwerk in dit soort huizen vaker verouderd is. Inbrekers kunnen dan snel naar binnen en buiten. Bovendien hebben dit soort huizen vaak een poort, zodat ze goed kunnen schuilen.

Specifiek inzicht

De InbraakBarometer is sinds afgelopen zomer beschikbaar en bijna honderdduizend Nederlanders hebben inmiddels gebruikgemaakt van dit specifieke inzicht in het inbraakrisico. De voorspellingen zijn gebaseerd op een uniek, zelflerend algoritme dat gebruikmaakt van verschillende openbare databronnen. Daarbij houdt de barometer ook rekening met informatie als seizoenspatronen, inbraakfrequentie, leeftijdsopbouw, gezinssamenstelling en schoolvakanties.

Schrik inbrekers af

Inbraak kun je helaas niet 100% voorkomen, maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om inbrekers af te schrikken. We zetten ze op een rij:

  1. Inbrekers houden niet van licht. Zorg dus dat de verlichting brandt zodra het donker wordt, ook als je niet thuis bent. Tijdschakelaars en slimme verlichting met apps zijn hiervoor handige hulpmiddelen.
  2. Laat je huis eruit zien alsof je thuis bent. Doe de gordijnen bijvoorbeeld niet helemaal dicht en laat een glas drinken op tafel staan.
  3. Zie of hoor je iets verdachts? Bel 112! Onthoud zo goed als mogelijk het signalement van de verdachte(n).
  4. Ga je op vakantie? Licht je buren in.
  5. Heb je informatie die de politie kan helpen daders op te sporen? Bel dan 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.
  6. Voor een zo optimaal mogelijke bescherming is er het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit keurmerk geeft aan of een woning voldoet aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie. Het kost een inbreker meer tijd om zo’n woning binnen te komen. Inbrekers slaan deze woningen dus graag over. Je kunt een PKVW-adviseur inschakelen die jouw woning controleert, eventueel maatregelen uitvoert en jou het certificaat verstrekt.