Inbraakcijfers omhoog na versoepeling, aandacht inbraakpreventie blijft dus nodig

0
302
⏰ Leestijd: 2 minuten

De coronamaatregelen worden langzaam maar zeker versoepeld en de zomervakantie komt eraan. Dat betekent dat mensen meer op pad gaan dan in de afgelopen weken, en dat geeft inbrekers de kans om een inhaalslag te maken. 

Historisch laag aantal inbraken

Uit cijfers van de politie bleek dat het aantal woninginbraken tijdens de coronacrisis was gehalveerd. In april werd er 1383 keer aangifte gedaan, terwijl dat een jaar eerder 2760 keer was. In mei waren het 1353 gevallen ten opzichte van 2700 in 2019. Inbrekers hadden het tijdens de crisis juist op schuren en kelderboxen gemunt. “Nu de vakanties weer voor de deur staan, ziet de inbreker zijn kans schoon om een inhaalslag te maken. Als hij constateert dat men niet thuis is en hij kan makkelijk binnenkomen, probeert hij gewoon of er iets van zijn gading in de woning te vinden is”, aldus Coen Staal, voorzitter Nationale Inbraak Preventie Weken.

Stijging

Nu de maatregelen tegen het coronavirus zijn versoepeld, stijgen de inbraakcijfers. In de eerste weken van juni waren er wekelijks 450 meldingen van inbraken, terwijl het een maand eerder nog om 350 gevallen ging. Aandacht voor inbraakpreventie blijkt dus nodig.

Veel impact

Een inbraak heeft vaak een enorme impact op de slachtoffers. Een onveilig gevoel in het eigen huis, slecht slapen, boosheid, concentratieproblemen en irritatie zijn slechts enkele voorbeelden van zaken waar slachtoffers mee te maken kunnen krijgen. Los van de financiële gevolgen waar je door diefstal mee te maken kunt krijgen, zijn de gevolgen van een inbraak sowieso groot.

Tips tegen inbrekers

We gaven eerder al tips om inbrekers af te schrikken. We geven graag nog een aanvulling:

  • Leg geen ladders of ander klimmateriaal (zoals een gemeentelijke vuilniscontainer) voor het grijpen. Een inbreker gebruikt deze om makkelijk bij je (openstaande) raam op de eerste verdieping te komen.
  • Als een huis een achterdeur heeft, dan is dat de voorkeurplaats van inbrekers om hun slag te slaan. Er passeren veel minder mensen, het is er vaak donker én veel sloten zijn van zodanig slechte kwaliteit dat een inbreker binnen twee minuten binnen staat. Het is verstandig om je deuren te voorzien van een veiligheidsslot met veiligheidssluitkom en een veiligheidscilinder.