Help… Mijn autoverzekering wordt steeds duurder!

0
1047
autoverzekering
⏰ Leestijd: 2 minuten

Misschien heb je het weleens in het nieuws gelezen, of ondervind je het aan den lijve: autoverzekeringen worden steeds duurder. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Eén van de oorzaken is dat verzekeraars de afgelopen jaren te lage premies hebben gerekend voor hun autoverzekeringen. Dat kwam vooral omdat de concurrentie onder autoverzekeraars moordend was (is). Echter, door de toenemende schadelast komen verzekeraars steeds vaker niet uit met de te lage premies en lijden hierdoor verlies. Waardoor is de schadelast de laatste jaren zo toegenomen?

Allereerst: letselschades

Door het gebruik van smartphones in het verkeer en het steeds drukker wordende verkeer, is het aantal letselschades aanzienlijk toegenomen.

Een andere oorzaak is de toename van het aantal (geluidsarme) elektrische voertuigen in het verkeer rijden waar ook anders op geanticipeerd moet worden. Denk dan bijvoorbeeld aan de e-bikes: ‘Fietsen’ die veel sneller zijn een gewone fiets. Hiermee moet je als verkeersdeelnemer anders op anticiperen dan wanneer je een ‘normale’ fiets aan ziet komen.

Tenslotte nemen de letselschade-uitkeringen ook toe in hoogte en ook smartengelduitkeringen komen steeds vaker voor, welke ook nog eens hoger zijn dan vroeger. Vanaf 1 januari 2019 is ook de vergoeding van affectieschade wettelijk geregeld. De verwachting is dat dit ook zal leiden tot een toenemende schadelast.

Ten tweede: cascoschadeuitkeringen

Cascoschadeuitkeringen  worden de laatste jaren steeds hoger: het wordt duurder om schades aan auto’s te repareren. Dat komt omdat auto’s meer technische snufjes hebben. Van elektrisch verstelbare en inklapbare buitenspiegels met geïntegreerde buitentemperatuurmeter en dodehoek-detectie tot slimme koplampen die de bestuurder kunnen ‘vertellen’ of zijn auto wel of niet in dat smalle straatje past. Goed voorbeeld hiervan is het merkembleem voorop de auto. Kostte dit vroeger een paar euro om te vervangen, tegenwoordig huizen er in het merkembleem allerlei sensoren die te maken hebben met de adaptieve cruise control en voor automatisch parkeren. Ook kan er een camera in zitten welke signaleert of de auto wel netjes tussen de lijnen op de weg rijdt, et cetera.

De schade-uitkering is tegenwoordig dus een heel stuk hoger dan een aantal jaren geleden. Verzekeraars moeten de premies derhalve meer afstemmen op de hedendaagse risico’s.

Preventieve maatregelen

Van groot belang om de premie betaalbaar te houden, is dat de schade-uitkeringen niet verder stijgen, of liever nog dat het aantal schades wordt verminderd. Hier helpen de elektronische rijhulpmiddelen ook aan mee, maar ook de onlangs opgezette overheidscampagne daarkunjemeethuiskomen.nl. En natuurlijk bieden ook steeds meer verzekeraars hulp, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van apps aan hun klanten die het rijgedrag monitoren of het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden onmogelijk maken. Sommige verzekeraars stellen zelfs een premievoordeel in het vooruitzicht, wanneer blijkt dat het rijgedrag van de verzekerde aantoonbaar verbetert.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Bron: vvponline.nl