Goedkope spullen van ver deugen vaak niet

0
182
⏰ Leestijd: 2 minuten

Bij webwinkels als AliExpress en Wish vliegen de goedkope producten de deur uit. Maar zo goedkoop, is dat wel veilig? De Consumentenbond deed onderzoek en daaruit blijkt dat bijna twee derde van de producten niet veilig is. 

Van powerbanks tot tandenbleekmiddel

Wat kun je niet bestellen bij deze webshops, is de vraag. Van powerbanks tot kerstlampjes tot rookmelders en tandenbleekmiddel. En dat is niet zonder gevaar. Bij deze producten worden de Europese veiligheidsrichtlijnen niet gevolgd en dat maakt dat de producten zo goedkoop zijn. Bij winkels binnen de Europese Unie moeten de producten wel worden goedgekeurd. Dat gebeurt bij de Action bijvoorbeeld ook.

Twee derde voldoet niet aan regels

Producten die consumenten bij dit soort webshops kopen, zijn niet gecontroleerd en kunnen dus enorme gevaren met zich meebrengen. Zeker met elektrische apparaten moet je oppassen. Powerbanks die je een schok geven, rookmelders die niet werken en kerstlampjes die smelten. Je moet er niet aan denken. Deze voorbeelden komen uit het onderzoek dat de Consumentenbond met vijf zusterorganisaties deed. Van de 250 producten die werden gekocht en getest, voldeden er maar liefst 165 (twee derde dus) niet aan de Europese veiligheidsregels. De producten kwamen onder meer van AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay.

Brandgevaar

Driekwart van de elektrische apparaten zoals powerbanks, reisadapters en usb-opladers kwamen niet door de veiligheidstest. Ze kunnen een schok geven, oververhit raken en zelfs in brand vliegen. De Consumentenbond adviseert om geen apparaten die op stroom werken te kopen via een platform buiten de EU. En daar sluiten wij ons bij aan. Voorkomen is beter dan genezen. Koop je oplader of powerbank bij een winkel binnen de EU. Dan weet je zeker dat het een veilig product is.