Goed verzekerd op vakantie met de caravan

0
2052
⏰ Leestijd: 2 minuten

Het wordt weer drukker op de weg met allerlei vakantieverkeer. Caravans in verschillende formaten, vouwwagens, campers. Misschien trekt u er binnenkort ook wel op uit met de caravan. Maar, wat zijn zaken waar u goed om moet denken als u met de caravan op vakantie gaat?

Goed voorbereiden
Een goede verzekering afsluiten is heel belangrijk. Natuurlijk hoopt u dat de reis voorspoedig gaat en dat u veilig aankomt op de vakantiebestemming, maar een ongeluk zit nog steeds in een klein hoekje. Maar ook op andere zaken, zoals noodweer, kunt u zich maar beter goed voorbereiden.

U brengt schade toe aan anderen met uw caravan
Wanneer de caravan is aangesloten op uw auto en u zich op de openbare weg begeeft is uw caravan meeverzekerd in uw autoverzekering. Dat betekent dat u verzekerd bent voor de schade die u met uw caravan toebrengt bij anderen, bijvoorbeeld als uw caravan begint te slingeren op de snelweg en een andere auto raakt. Wanneer de caravan niet is aangesloten op de auto en u de caravan met de hand op de kampeerplek duwt, dekt de autoverzekering de eventuele schade niet. In dat geval moet u zich beroepen op uw aansprakelijkheidsverzekering. Voor schade aan uw eigen caravan kunt u een speciale caravanverzekering afsluiten. De autoverzekering dekt die schade namelijk niet.

Caravanverzekering
Het is niet verplicht om een caravanverzekering af te sluiten, maar het kan wel heel handig zijn. Daarmee bent u verzekerd voor schade aan uw eigen caravan. Bijvoorbeeld wanneer spelende kinderen een voetbal tegen uw caravan schoppen en daarmee een deuk veroorzaken. Maar ook wanneer hagelbuien kleine putjes in het dak van uw caravan maken, of u stormschade of blikseminslag heeft.

Groene kaart
Als u met de caravan naar Spanje, Duitsland of Polen gaat, moet u ervoor zorgen dat u een groene kaart bij u hebt. Deze is namelijk verplicht. U kunt de groene kaart aanvragen bij uw autoverzekeraar. In andere Europese landen en Nederland is de groene kaart niet verplicht.

Aparte kentekenplaat
Caravans die zwaarder zijn dan 750 kilo, inclusief bagage, moeten een aparte kentekenplaat hebben en daarmee dus ook een apart kentekenbewijs. Is je caravan lichter, dan hoef je alleen te denken om een Nederland-sticker wanneer u naar het buitenland gaat.

Heeft u schade aan uw caravan? Dan kunt u deze melden via ons schadeformulier. Wij zijn er voor u om u te helpen. Als u overige vragen heeft, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen via ons contactformulier.