Minister Ollongren van Wonen heeft een voorstel ingediend om een officiële schuldverklaring voor mensen met een studielening in het leven te roepen, maar twee derde van de Tweede Kamer heeft daar afgelopen donderdag tegen gestemd.
Invoering leenstelsel
In september 2015 is het leenstelsel ingevoerd. Studenten lenen dus geld voor hun studie en krijgen geen basisbeurs meer. De aanvullende beurs blijft wel bestaan: wanneer het inkomen van de ouders minder dan 30 duizend euro is, krijgen studenten een aanvulling van 365 euro. Als het inkomen van de ouders hoger is dan 46 duizend euro, krijgen studenten geen aanvullende beurs.
Voorstel
Minister Ollongren wilde een officiële schuldverklaring invoeren voor mensen met een studielening. DUO zou dan de systemen zodanig aanpassen, dat dat geldverstrekkers eenvoudig kunnen verifiëren of klanten een studieschuld hebben en hoe hoog die is. Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen, kun je bij een hypotheekverstrekker niet meer je studieschuld achterhouden. Dit zou betekenen dat je minder geld kan lenen.
Meerderheid tegen voorstel
Echter, de meerderheid van de Tweede Kamer heeft tegen het voorstel gestemd. Onder meer de VVD, D66 en het CDA zien niets in het plan. ”Bij de invoering van het leenstelsel is beloofd dat de schuld niet geregistreerd wordt” aldus D66-Kamerlid Paul van Meenen. ”Daar houden wij ons aan. Dat wordt nu ook niet voorgesteld, maar wij willen geen enkele stap zetten in die richting”. Ook CDA-Kamerlid Harry van der Molen onderstreept dit: ”Wij willen niet dat er via een omweg toch een soort BKR-registratie tot stand komt. Het Bureau Krediet Registratie is waar private schulden staan geregistreerd. De brief van minister Ollongren impliceert dat door DUO gewaarmerkte verklaringen wel door banken zullen worden gebruikt. Dat is in tegenspraak met de toezeggingen bij de invoering van het leenstelsel”.