Forse stijging diefstal hybride auto’s

0
854
Autodiefstal
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Het aantal gestolen jonge auto’s is het afgelopen jaar met een derde gestegen. ‘De stijging komt vooral door diefstal van hybride voertuigen (+95%)’, zo meldt André Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) op de website van het Verbond van Verzekeraars.

Er zijn volgens het informatiecentrum 360 voertuigen gestolen. Een jaar eerder waren dat er 184. Bouwman merkt op dat criminelen zich niet laten tegenhouden als er veel vraag is naar een bepaald merk of model. Hoewel de diefstalcijfers van auto’s op zich zijn gedaald met meer dan 12%, is de stijging van diefstal van jonge voertuigen verontrustend voor het LIV.

De hybride Toyota C-HR heeft volgens het LIV een diefstalrisico van maar liefst één op 97, terwijl de al jaren meest gestolen auto van ons land, de Volkswagen Golf, in 2018 een diefstalrisico had van één op 436.

Andere voertuigen

Er werden in 2018 meer brom- en snorfietsen gestolen, het aantal steeg van 11.383 naar 12.084. En verder is het terugvindpercentage van zowel personenauto’s als motorfietsen licht gestegen. Bij auto’s van 40 naar 40,9% en bij motoren steeg de terugvindkans van 17,2 naar 21,5%. De kans op terugvinden blijft het grootst in de eerste week na de diefstal: 57%.