22 Miljoen fietsen op dat kleine stukje aarde

0
664
⏰ Leestijd: 2 minuten

Nederland heeft meer fietsen dan mensen en het worden er alleen maar meer. Ook het aantal fietsen dat gestolen wordt, groeit. Zeker elektrische fietsen zijn gewild bij fietsendieven. Wat kun je doen uit voorzorg en wat doe je als je fiets gestolen is? 

Half miljoen fietsen gestolen

Eerst de cijfers. Jaarlijks worden er minimaal 500.000 fietsen gestolen in Nederland, de exacte cijfers zijn niet bekend. 3,3 procent van de bevolking was slachtoffer van fietsdiefstal in 2017. Slechts 33 procent van de slachtoffers doet aangifte.

​Voorzorgsmaatregelen

Je kunt zelf natuurlijk maatregelen nemen om de kans op diefstal te verkleinen. Laat bijvoorbeeld een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aanbrengen. Dit is een klein staafje of rondje met gegevens. De chip is uit te lezen met een uitleesapparaat. Maak daarnaast zoveel mogelijk gebruik van een stalling en laat je fiets ’s avonds of ’s nachts niet op een onverlichte plek staan. Heeft je e-bike een afneembaar display? Haal deze dan altijd van de e-bike af als je niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken.

Doe altijd aangifte

De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) is een onafhankelijke stichting die zich inzet om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen en pleit voor het doen van aangifte. Dat helpt namelijk om je fiets terug te vinden en om de dief en heler op te sporen en strafrechtelijk aan te pakken. Na aangifte krijgt ongeveer 7 procent van de aangevers zijn fiets terug. Heeft een fiets een chip of een framenummer dan stijgt dit aantal naar 15 procent.

Fiets verzekeren

Of het verstandig is om je fiets te verzekeren, hangt af van je situatie. Kun je bij diefstal bijvoorbeeld zonder problemen weer een nieuwe fiets kopen? Dan is een verzekering wellicht overbodig. Is dat niet het geval, dan kan een verzekering uitkomst bieden. Daarnaast zal je een inschatting moeten maken van je persoonlijke fietsdiefstalrisico. Als je een rustig leven in de provincie leidt en je fiets thuis in de schuur kunt zetten, loop je minder risico dan de twintiger in de grote stad met vele bezoeken aan binnenstad, sportveld en station.

Twijfel je of je je fiets moet verzekeren? Neem dan contact met ons op.