Ex-kankerpatiënt kan zich beter gaan verzekeren

0
237
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Bij het aanvragen van een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering hoeven ex-kankerpatiënten na tien jaar niet meer aan te geven dat zij de ziekte hebben gehad. Bij jongeren tot 21 is deze termijn gesteld op vijf jaar. Daarmee heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel van minister Hoekstra van Financiën. 

Na tien jaar ziekteverleden niet meer meewegen

Met ingang van 1 januari 2021 treden deze nieuwe afspraken in werking. Dan mogen verzekeraars bij ex-patiënten na tien jaar het ziekteverleden niet meer meewegen in de hoogte van de premie. Bij mensen die jonger waren dan 21 jaar toen zij ziek werden geldt een periode van vijf jaar. Zo kunnen ex-patiënten zonder extra hoge premies zich beter gaan verzekeren.

Samen met de Nederlandse Kankerregistratie werken de NFK en het Verbond nog aan een lijst met specifieke kankersoorten waarvoor een kortere termijn gaat gelden dan tien jaar.

Andere aspecten tellen nog wel mee

Hoekstra had de maatregel in december al aangekondigd. Overigens houden verzekeraars het recht om bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering andere aandoeningen of relevante aspecten zoals levensstijl mee te wegen, ook wanneer die het gevolg zijn van het ziekteverleden of de behandeling die ex-kankerpatiënten hebben ondergaan. “Die zouden immers relevant kunnen zijn voor het risicomanagement van de verzekeraars en de vast te stellen premie”, liet Hoekstra eind vorig jaar in zijn Kamerbrief weten.