⏰ Leestijd: 7 minuten

Een gids en vraagbaak in de wereld van de financiën. ‘Ontzorging’ is daarbij het sleutelwoord. Omdat een ondernemer zich liever niet bezighoudt met de administratieve kant van verzekerbare arbeidsvoorwaarden, maar veel liever met zijn bedrijf. En dat begrijpen Mark Simons en Jochem van der Zalm, twee van de partners binnen VDSD, als geen ander. Dankzij het Employee Benefits support systeem dat zij zo’n twee jaar geleden in gebruik namen, maken zij het hun klanten nu nog gemakkelijker. Een gesprek over de verschuiving van administratie naar communicatie, tevreden klanten, mooi werk en doen waar je goed in bent.

“Dat nieuwe systeem, EB support, is een maatschappij onafhankelijke portal waarin we alle verzekerbare arbeidsvoorwaarden onder één paraplu bijhouden”, legt senior pensioenadviseur Mark Simons uit. “De pensioenregelingen,  de WGA hiaatverzekering, de WIA- of WGA excedentverzekering; het komt niet vaak voor dat een werkgever al deze zaken bij één en dezelfde verzekeraar onderbrengt. Dus krijg je voor alle verschillende verzekeringen een inlogcode en wachtwoord, wat vaak een heleboel gedoe met zich meebrengt. In onze portal wordt alles in één systeem ondergebracht. Je hebt dus ook maar één wachtwoord en inlogcode nodig. De werkgever communiceert  niet meer per product met verschillende uitvoerders maar direct via ons in één portal. Zo hou je als ondernemer inzicht en overzicht. Alle cijfers zijn met één druk op de knop inzichtelijk. Het systeem is in de meeste gevallen gekoppeld aan het salarispakket van de werkgever. Hij moet maandelijks alle salarissen uitbetalen, dus we kunnen er van uitgaan dat dit up to date is. Iedere wijziging komt automatisch bij ons binnen. Wij beoordelen namens de werkgever wat de mutatie inhoudt, of hij correct is en voor welke overige regelingen hij relevant is. Zo kunnen we dus, onafhankelijk van welke maatschappij dan ook, de wijzigingen doorzetten naar de verzekeringsmaatschappijen, op een manier waarop de werkgever er zo min mogelijk omkijken naar heeft. Wij zorgen dat alles op de juiste plek komt. En dat het ook weer goed terugkomt van de verzekeraar. Echt ontzorgen, dus.”

Achterstanden zijn verleden tijd

“Daardoor nemen we ook risico’s weg”, vult senior pensioenadviseur Jochem van der Zalm zijn collega aan. “Een werknemer heeft recht op bepaalde arbeidsvoorwaarden, los van het feit of de werkgever eraan heeft gedacht om de aanmelding daarvoor te verzorgen. Als hij hem wel verzorgt voor het pensioen maar niet voor de excedentverzekering, betekent dat dat de verzekeraar geen dekking geeft. Raakt de werknemer dan arbeidsongeschikt, dan heeft de werkgever een serieus probleem. Zulke dingen zien wij direct, waardoor we de werkgever kunnen waarschuwen. Een ondernemer wil ondernemen en niet teveel met dit soort zaken bezig zijn. We maken het op deze manier dus een heel stuk gemakkelijker en leveren zodoende meer toegevoegde waarde. De tijd van de grote achterstanden is nu ook meteen voorbij. Veel verzekeraars hebben achterstanden in mutaties, soms wel tot een jaar terug. Op een simpele vraag als ‘wat heb ik vorig jaar betaald aan verzekerbare arbeidsvoorwaarden?’ kwam vaak geen, of heel laat, antwoord. Of je kreeg ingewikkelde Excel bestanden waar je in moest gaan puzzelen. Zulke vragen zijn nu heel eenvoudig inzichtelijk te maken. Wij maken alle mutaties klaar en presenteren de uitkomst aan onze klant, die daarmee precies weet waar hij staat. Dat betekent veel gemak voor de werkgever. Geen versnippering meer, maar alles overzichtelijk, eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen onder één paraplu ondergebracht.”

Het gevoel dat je adviseur naast je staat

Mark: “En ook in het kader van de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) werkt de portal uitstekend, omdat we beveiligde, versleutelde informatie met elkaar kunnen delen. Dankzij de EB support portal werken wij efficiënter en leveren we meer kwaliteit. We voelen dat we zelf aan het stuur staan. Daardoor houden we tijd over om dat te doen waar het allemaal om draait: advies leveren aan de ondernemers. We kunnen dus echt wel zeggen dat we onze klanten nu nog beter bedienen, dat we nog dichterbij ze staan. En het mooiste is nog dat de klant er niet extra voor betaalt; wij verdienen onze investering terug met tevreden klanten, die weer voor nieuwe klanten zorgen. En voor ons is het ook prettig werken: dit gaat niet over een product, maar over onze dienstverlening. Het is veel leuker om het te hebben over wat je als kantoor kunt toevoegen waardoor de ondernemer zijn zaak naar een hoger niveau kan tillen, dan het verkopen van product a of b. Het product moet een logisch eindstation zijn, maar daar draait het niet allemaal om. Het is voor ons heel bevredigend om te zien hoe we het leven van de ondernemer hiermee een stuk makkelijk maken. We nemen risico’s weg en bieden onze klanten op ieder gewenst moment inzicht in zijn kosten. Hij hoeft geen personeel in te zetten voor de administratie, want dat deel nemen wij uit handen. We krijgen hele positieve reacties sinds we de portal in gebruik hebben genomen, nu twee jaar geleden. Onze klanten zijn er blij mee. Uiteindelijk begrijpen wij heel goed dat een ondernemer helemaal niet bezig wil zijn met pensioen- en inkomensregelingen. Een ondernemer wil lekker met zijn zaak bezig zijn; groeien. En hij betaalt liever voor goed advies dan voor administratie. Wij moeten dus tijd vrijmaken om persoonlijke aandacht te kunnen blijven geven. Je wil voelen dat je adviseur naast jou staat en dat als er wat is, hij er voor je is. Dat gevoel, daar willen wij voor staan.”

Complexe zaken terugbrengen tot begrijpelijke proporties

Jochem: “Het voordeel begint al bij het sollicitatiegesprek. Je moet je voorstellen dat een ondernemer die een sollicitatiegesprek voert met een potentiele kandidaat, nu heel eenvoudig een overzicht van alle secundaire arbeidsvoorwaarden kan laten zien. Dus niet alleen wat de persoon gaat verdienen, maar ook hoeveel pensioen er voor hem of haar wordt opgebouwd en hoeveel  er voor hem betaald wordt. Dat zijn gegevens die meestal achterwege blijven omdat ze nog niet zijn bijgewerkt, doordat ze niet inzichtelijk zijn, omdat ze bij verschillende instanties zijn ondergebracht en de inlogcode niet voor handen was, noem maar op. Dat is nu allemaal verleden tijd.”

“Wij zagen vaak dat werkgevers de grootste problemen hadden om de secundaire arbeidsvoorwaarden te verkopen aan de werknemers”, zegt Mark. “Werknemers zien hun salaris, maar vaak niet wat je verder allemaal voor ze regelt. Nu rollen tegelijk het pensioen en alle premies en dekkingen eruit. Zo kan een werkgever laten zien wat hij allemaal voor zijn personeel regelt. En kan hij daar ook de gepaste waardering voor krijgen.  Hij zet namelijk bedrijfskapitaal in om de arbeidsvoorwaarden goed te verzekeren, maar als deze nagenoeg onzichtbaar zijn krijgt hij daar doorgaans maar weinig waardering voor. Dat werkt niet erg stimulerend. Nu de werknemer het weer voor het zeggen heeft op de arbeidsmarkt, zien we dat dit steeds belangrijker wordt. Je wil geen werknemer die puur en alleen voor het salaris gaat, maar moet dus wel een goed beeld kunnen geven van de arbeidsvoorwaarden. Ga je daar als werkgever bewust mee om, dan zijn wij je adviseur om je daarbij te helpen. Hoe richt je je arbeidsvoorwaarden in en hoe communiceer je dat naar je personeel? Het is ons werk om complexe zaken terug te brengen tot begrijpbare proporties. Daar worden onze klanten blij van en daar worden wij blij van. Onze klanten zijn uiteindelijk onze ambassadeurs. Daar moeten we het van hebben.”

De kloof dichten

Mark en Jochem merkten in hun werk als pensioenadviseurs dat het in de veranderende wereld van de pensioenen steeds moeilijker werd om goede oudedagsvoorzieningen aan de klant over te brengen. Dat was voor hen de directe aanleiding om met het Employee Benefit systeem te gaan werken. “Er zijn steeds minder gekwalificeerde pensioenadviseurs in Nederland”, vertelt Mark. “Op dit moment hebben we rond de 1200 gecertificeerden. Het aantal mkb’ers dat een goed advies nodig heeft wordt steeds groter. Ik zie het als één van mijn voornaamste taken dat wij als VDSD dat advies leveren. Ik vind dat we het pensioen dichterbij de mensen moeten brengen. ‘Geld voor later’ is een belangrijk onderwerp, waar iedereen mee te maken krijgt. Dat moet je niet uitstellen, daar moet je bij betrokken zijn. En dat is vaak lastig, omdat het een onderwerp is dat mensen graag nog even voor zich uitschuiven. Dat vind ik zonde, want als je je er nu in verdiept, pluk je daar later echt de vruchten van. Ik kan wel zeggen dat het onze missie is om de kloof te dichten. En alles wat wij kunnen bieden waarmee we minder administratie en meer communicatie kunnen bieden is een positieve ontwikkeling. Daar word ik wel gelukkig van.”

Tevreden klanten en tevreden medewerkers

Mark Simons startte al in 1999 bij VDSD (toen nog Van der Spruit & Dobbelmannduin), toen hij voor zichzelf wilde beginnen maar het niet helemaal in zijn eentje wilde doen. Hij zocht aansluiting bij een organisatie met dezelfde visie als hij en kan na 20 jaar gerust vaststellen dat het nog steeds heel goed past. “Ik werk met heel veel plezier. Ik kan oprecht zeggen dat ik dit werk leuk vind. Ik combineer het werken met cijfers, wat ik zo graag doe, met de behoefte van de klant. Dat levert iedere keer weer mooie resultaten op, waar mensen blij van worden. En als onze klanten blij zijn, zij wij dat vanzelfsprekend ook. ‘Tevreden klanten en tevreden medewerkers zorgen voor een gezond bedrijf’ is onze overtuiging.”

Jochem van der Zalm kwam in 2010 bij het bedrijf. Een bewuste keuze, want Jochem zocht het directe contact met de klant en verwachtte dat bij de grotere kantoren niet te vinden. “Ik wil dichtbij de klant staan. Ik kan er echt van genieten als ik de complexe brei van cijfers en mogelijkheden kan terugbrengen tot iets concreets, een voorstel waar de ondernemer beter van wordt. Ik wil weten waar de ondernemer nu staat en waar hij naartoe wil en daar een passend advies bij uitbrengen. Dat is waar ik van toegevoegde waarde kan zijn. En dat is altijd weer ontzettend leuk om te doen.”