Elektrische auto verzekeren? Dan bent u vaak duurder uit

0
761
elektrische auto
⏰ Leestijd: 2 minuten

Onderzoek onder tien verschillende verzekeringsmaatschappijen wijst uit dat bezitters van elektrische auto’s nog altijd meer premie betalen dan automobilisten met een vergelijkbare auto die op diesel of benzine rijdt. Gemiddeld is de premie voor het verzekeren van een elektrische auto 35% hoger dan voor het verzekeren van een auto op benzine.

Grote verschillen

In het onderzoek zijn tien verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar vergeleken. De premie voor de Volkswagen UP! werd vergeleken met de premie voor de Volkswagen e-UP!. In de premieberekening werd uitgegaan van een persoon van 48 jaar met tien schadevrije jaren. De premie voor het verzekeren van een elektrische auto ligt 35% hoger dan de premie voor het verzekeren van een auto op benzine.

Verzekeraars

Verder zijn er grote verschillen te zien tussen de verschillende verzekeraars. Zo liggen de premies voor de twee verschillende verzekeringen bij FBTO, ANWB, OHRA en Aegon redelijk dicht bij elkaar, terwijl er tussen de premies voor de twee verschillende verzekeringen bij Centraal Beheer Achmea, DITZO, Nationale Nederlanden, Univé, ABN Amro en In Shared hele grote verschillen bestaan.

ANWB-actie

Van de tien onderzochte verzekeraars was er slechts één verzekeraar waarbij de premie voor de elektrische auto lager was dan de premie voor de auto op benzine, namelijk de ANWB. Voor de Volkswagen e-UP! is de premie 10% lager dan voor de gewone Volkswagen UP! De reden hiervoor is dat de ANWB een actie heeft waarbij zij 30% korting bieden op de verzekering van een elektrische auto. De ANWB wil hiermee de aanschaf van een elektrische auto te stimuleren. De korting wordt standaard verwerkt in de basispremie.

Elektrische auto’s zijn duurder

Het verzekeren van een elektrische auto is duurder door de hoge aanschafwaarde van de elektrische auto. Doordat de aanschafprijs duurder is, komt de premie ook hoger te liggen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere redenen waarom de premie voor een elektrische auto hoger is. Zo zijn bijvoorbeeld de onderdelen voor een elektrische auto duurder, waardoor een schade al snel op een flink bedrag kan uitkomen. Ook hebben elektrische auto’s een langere remweg doordat ze vaker zwaarder in gewicht zijn dan normale auto’s. Hierdoor is de kans op schade groter.

Premiedaling verwacht

Waarschijnlijk zullen de premies voor elektrische auto’s in de toekomst omlaag gaan. Het kabinet wil namelijk dat vanaf 2030 er alleen nog elektrische auto’s in Nederland rijden. Om dit te realiseren is het van belang dat de premies voor de verzekeringen van elektrisch auto’s gaan dalen. Om dit te stimuleren zal de overheid waarschijnlijk in de komende jaren met concrete maatregelen komen.

Op zoek naar een goede verzekering voor uw (elektrische) auto? Neem snel contact met ons op!