Een goed moment om je polissen eens na te lopen! 6 tips

0
675
⏰ Leestijd: 2 minuten

We zijn al een tijdje veel meer thuis dan voor de coronacrisis. Werken doen we in de woonkamer en we pakken minder vaak de auto om naar kantoor te rijden. Dit is een mooi moment om te kijken of je verzekeringen nog aansluiten op deze situatie. We hebben de belangrijkste op een rij gezet. 

1. Spullen geleend van het werk

Het kan zo zijn dat je de spullen, die normaal op kantoor staan, hebt verplaatst naar je eigen woonkamer. Heb je een laptop of telefoon van de zaak en gebruik je deze tijdelijk thuis, dan blijft dat eigendom van de werkgever en is dit niet automatisch op de inboedelverzekering meeverzekerd. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld bureaustoelen of extra schermen die je van kantoor leent. Vraag bij je werkgever na of de spullen bij jou thuis door de werkgever verzekerd zijn.

2. Eigen inboedel

Een eigen laptop of telefoon zijn verzekerd via je inboedelverzekering. Let wel op: voor elektronica en smartphones geldt vaak een beperkte dekking of eigen risico. Bekijk dus welke dekking jouw verzekering heeft, en pas dit zo nodig aan.
Een extra reden om de verzekering onder de loep te nemen, is dat de kinderen net wat vaker de tablet of laptop gebruiken voor school of vrije tijd. Een ongelukje zit dan in een klein hoekje.

En wat te denken van het cyberrisico als je slachtoffer wordt van WhatsApp-gijzeling of een hack van jouw social-media accounts? Tegenwoordig is er een CyberCare Polis om deze risico’s te verzekeren.

3. Woonhuisverzekering

Is er na het afsluiten van deze verzekering een verbouwing uitgevoerd of zijn er bijvoorbeeld zonnepanelen aangebracht?

Dan is dat van belang om aan ons te melden. Wij kunnen dan controleren of de polis aangepast moet worden in verband met een waardestijging en zo nodig de aanwezigheid van zonnepanelen op de polis aan laten tekenen.

Van belang is het voorkomen van eventuele onderverzekering en een hiaat in de gewenste dekking voor jouw kostbare bezittingen.

4. Doorlopende reis- en annuleringsverzekering

De doorlopende reis- en annuleringsverzekering gaat in op het moment dat je hem afsluit. Je hebt dan voor een bepaalde periode premie betaald, meestal is dat een jaar. Ondanks dat je dit jaar misschien niet gaat reizen, heb je geen recht op compensatie voor de betaalde premie. De reisverzekering kun je niet opschorten.

Thuiswonende en/of studerende kinderen zijn automatisch meeverzekerd op een gezinspolis. Echter kan er sprake zijn van een maximale leeftijd. Controleer dat in de polisvoorwaarden of vraag dit bij ons na.

5. Autoverzekering

Als je weinig kilometers maakt met je auto, is de kans op schade ook kleiner. Daarom betaal je bij veel verzekeraars minder premie als je weinig kilometers per jaar rijdt.

Echter, de verzekeringsmaatschappij kijkt pas naar het aantal gereden kilometers op het moment dat je een schade claimt. Je moet dan namelijk je kilometerstand doorgeven. Blijkt dan dat je meer rijdt dan je hebt opgegeven, dan kan de maatschappij je premie verhogen. Check dus even of de opgegeven kilometers nog kloppen.

6. Gezinssamenstelling

Nu je toch even alles nakijkt: is de samenstelling van het gezin veranderd? Veel mensen realiseren zich niet dat de verzekeraar wil weten of en wanneer je gezinssamenstelling verandert.

Het heeft bijvoorbeeld invloed op de premieberekening voor een aansprakelijkheids- en  inboedelverzekering. Ga je bijvoorbeeld samenwonen? Breng dan eerst in kaart welke verzekeringen jullie al hebben. Eén gezamenlijke aansprakelijkheids- en inboedelverzekering is voldoende. Neem bij twijfel altijd even contact met ons op.

We helpen je natuurlijk graag om te bepalen welke keuzes verstandig zijn in jouw situatie. Je kunt ons altijd mailen of bellen.