Vraag: Ik kwam erachter dat ik een dubbele dekking heb. Welke verzekeraar gaat nu mijn schade vergoeden?
Verzekeraars noemen een dubbele dekking door bijvoorbeeld twee partners die zijn gaan samenwonen een samenloop. Dit kan echter ook gebeuren door een overlap van dekkingen bij verschillende verzekeringen of simpelweg door een foutje. Hoe erg is dit? En bij welke verzekering kunt u terecht als u schade hebt?
Jos van der Vlugt: “U kunt door meerdere oorzaken dubbel verzekerd zijn. Soms heeft u twee verschillende verzekeringen die dekking bieden voor hetzelfde voorval. Bijvoorbeeld de kosten rond een ziekenhuisopname in het buitenland. Waarschijnlijk heeft u een reisverzekering die u kan helpen, maar ook een zorgverzekering met aanvullende dekkingen voor ongevallen in het buitenland.”
Hardnekkig misverstand
Jos: “Het is een hardnekkig misverstand dat u als klant tussen wal en schip valt als u dubbel verzekerd bent. Verzekeraars zouden naar elkaar gaan verwijzen, terwijl u het nakijken hebt. Gelukkig werkt het zo niet. Heeft u twee verzekeringen die allebei dekking bieden voor hetzelfde voorval, dan gaat in principe de meest specifieke verzekering voor.”
Voorbeeld
Tijdens een weekendje weg in Maastricht heeft u uw dure Canon spiegelreflexcamera laten vallen. Repareren kost 300 euro. U heeft een doorlopende reisverzekering die de schade dekt, maar ook een cameraverzekering die u afsloot toen u de camera kocht. De cameraverzekering is alleen bedoeld voor schade aan de Canon. Dat is dus de meest specifieke verzekering en daarom de aangewezen partij om de schade te vergoeden. Als beide verzekeringen niet specifiek zijn, dan mag u zelf kiezen bij welke maatschappij u de schade claimt.
Na-u-clausule
Jos: “Soms staat er in de polisvoorwaarden een zogeheten na-u-clausule. Daarmee geeft de verzekeraar aan dat als u ook een andere verzekering hebt die de schade dekt, die andere partij altijd voorgaat. Hebben beide verzekeraars een na-u-clausule? Dan heffen ze elkaar op en bent u weer vrij om zelf te kiezen bij welke verzekeraar u claimt.”
Zelf verantwoordelijk, geen restitutie
Jos: “Stapt u over naar een andere verzekeringsmaatschappij, dan wordt de opzegging van de oude verzekering meestal voor u gedaan. Regelt u alles zelf, dan bent u ook zelf verantwoordelijk voor de opzegging van de oude polis. U kunt dus twee dezelfde soort verzekeringen naast elkaar hebben als u de oude vergeet op te zeggen. Daar doet u zichzelf geen plezier mee, want dit kan zorgen voor dubbele kosten.”
“Omdat u tijdens de periode dat er dekking was een beroep kon doen op beide verzekeringen, kunt u in zo’n geval helaas geen premie terugkrijgen van één van de partijen.”
“Overlappende dekkingen bij verschillende verzekeringen zijn niet altijd te voorkomen. Kiest u voor een pakket bij één verzekeringsmaatschappij, dan is het risico op dubbele dekking het kleinst en profiteert u vaak van pakketkorting.”