Cybercriminelen maken geen onderscheid tussen particulier of zakelijk

0
319
⏰ Leestijd: 2 minuten

We bevinden ons nog steeds in een periode waarin we veel meer online zijn, omdat we zo veel thuis zijn. We werken thuis, studenten volgen online colleges en we winkelen liever online dan in fysieke winkels. Recente cijfers van de politie wijzen uit dat het aantal gevallen van cybercrime tijdens de coronacrisis explosief is gestegen. En dit gebeurt zowel op privé als op zakelijk vlak. 

Deze week bespreken we Whatsapp-fraude op particulier gebied.

Whatsapp-fraude

WhatsApp-fraude zorgt voor veel schade, gemiddeld duizenden euro’s per slachtoffer. Bij de nieuwste variant doen oplichters niet alleen bekenden na, maar kapen ze ook WhatsApp-accounts waarbij er zelfs stemgeluid wordt afgespeeld. ‘Bekenden’ vragen je om geld over te maken, vaak met behoorlijk wat haast. Deze ‘bekende’ wil niet op een andere manier communiceren, bijvoorbeeld bellen. In sommige gevallen hoor je als je belt vaag de stem van de bekende, waarna het gesprek stopt. Dit zijn dan geluidsfragmenten die van social media zijn gehaald. Ons advies: bel altijd eerst om te vragen hoe het echt zit. Kan degene niet bellen? Dan weet je al genoeg.

Whatsapp-fraude verzekerd?

Sandra Dekker, Productspecialist Cyberverzekeringen bij Turien & Co., over hoe het zit met WhatsApp-fraude: Is WhatsApp-fraude verzekerd onder de cyberverzekering voor consumenten, de CyberCare Polis?

Sandra Dekker: “Het is best lastig om te zeggen welke vormen van WhatsApp-fraude verzekerd zijn en welke niet. De CyberCare Polis dekt geen oplichting. Dit is het geval als een crimineel het slachtoffer met mooie praatjes zover krijgt om zelf geld over te maken. Als het slachtoffer onvoldoende controleert of de betaling naar de juiste persoon gaat en de betaling gaat verkeerd, dan is dit niet verzekerd.

Je ziet echter wel ontwikkelingen in de manier waarop criminelen te werk gaan. Wat je de laatste tijd meer ziet is WhatsApp-hack of WhatsApp-gijzeling. Hiervan is sprake als er een simkaart wordt gehackt en (soms wekenlang) wordt meegekeken met de wijze waarop er wordt gecommuniceerd. Vervolgens doet de hacker zich voor als de persoon die gehackt is om op die manier vrienden en familie over te halen om geld over te maken. In dat geval is sprake van identiteitsfraude, hacking en phishing. Een dergelijk voorval is wel gedekt onder de CyberCare Polis.”

Verschillende verzekeraars bieden cyberverzekeringen aan. Ga eens met ons in gesprek om te bepalen wat voor jou geschikt kan zijn. Er is al een cyber care polis vanaf € 15,13 per maand.

Volgende week gaan we in op cybercrime op zakelijk gebied.